Vacanțele alături de copiii mici se pot transforma rapid într-un coșmar dacă nu ne pregătim din timp. Unii părinți evită să mai călătorească, în timp ce alții aleg destinații clasice la hoteluri “child friendly”. Unele locuri de cazare de pe litoralul românesc sau cele din Grecia, Turcia etc oferă astfel de servicii, dar cu puțin curaj și planificare o să descoperiți și alte destinații perfecte unde puteți călători alături de cel mic chiar dacă are doar câteva luni, iar vacanța în familie nu trebuie să coste o avere.
Camparea la cort sau la pensiunile din zonele mai puțin turistice sunt alternative prietenoase cu bugetul și cu timpul limitat. Destinațiile ideale sunt acelea care îmbină atracțiile pentru părinți cu facilități pentru cei mici. Dacă o să porniți la drum cu un copil mic, ar trebui totuși să evitați orașele turistice aglomerate și zgomotoase care ar putea să-l agite pe copil.
La camping cu bebelușul
Dacă ajungeţi prin Maramureş, nu ezitaţi să vă cazaţi la Campingul Babou din Maramureş. Este așezat pe o coamă spre capătul satului Breb și oferă o priveliște spre fânețe și Creasta Cocoșului (Munții Gutâi). Pe lângă camping, aici se mai găsește și un hostel, iar zona este administrată de o familie tânără de olandezi care a refăcut o casă bătrânească și a decorat totul în stilul tradițional local. Majoritatea turiștilor sunt străini veniți aici cu rulotele sau corturile.
Camping Babou – sat Breb, județul Maramureșului;
Țara Hațegului – traseele ușoare din Retezat;
Camping Valea Beiului – Cheile Nerei;
Traseele din zona Fundata – Moeciu de Sus;
Turist în Ţara Haţegului
Un alt loc recomandat este Ţara Haţegului cu ale ei fosile de dizonauri, castele, zimbri mițoși, plante carnivore și cetăți dacice. De aici Retezatul este la o aruncătură de băț și gata de a fi explorat. Vă puteți aventura de la Poiana Pelegii până la Lacul Bucura pentru că este un traseu ușor, scurt și frumos. Țara Hațegului și pentru că este o destinație ideală și pentru familiile cu copii mai mari, pentru că aici pot învăța despre Țara Dacilor în cele șase fortificații, despre dinozauri și vulcani în Geoparcul Dinozaurilor, la Centrul de Știință și Artă din satul General Barthelot și pe poteca tematică Drumul Vulcanilor care pornește din comuna Densuș, despre faună și floră în Rezervația Naturală Tăul fără fund.
Frumuseţile Banatului Montan
Trasee ușoare și fermecătoare mai găsiți pe Cheile Nerei. Aici puteți să vă cazați în Campingul de la Valea Beiului care nu are multe utilități, dar este în inima pădurii. De aici puteți merge cu cel mic să vedeți Cascada Beușnița și Lacul Ochiul Beiului sau în sens opus mergeți spre La Tunele. Dacă totuși nu vreți să stați la camping, atunci veți găsi o cazare ceva mai confortabilă în localitățile apropiate, Sasca Română sau Sasca Montană. Când aţi terminat cu cheile puteți explora celelate locuri pe care le are Banatul Montan de oferit și pentru asta puteți folosi aplicaţia de mobil destinată zonei.
Traseele de la Fundata-Moeciu de Jos
O destinație mai aproape de București este zona Fundata-Moeciu de Jos. Aici o să găsești marcate o serie de nouă poteci care străbat culmile în lung și-n lat. Dacă plecaţi din centrul Moeciului de Sus pe traseul marcat cu drumeț albastru, după o scurtă urcare pe o coamă pe care șerpuiește un drum de pământ, în maximum jumătate de oră vei ajunge într-o poiană largă unde copiii pot alerga în voie fără vreun pericol cu cel mai frumos peisaj pe fundal. Pentru cazare puteți alege campinguri mai mult sau mai puțin dotate la capitolul utilități, pensiuni sau case de oaspeți din zonă. Interesați-vă din timp de ce utilități dispun unitățile de cazare ca să știți la ce să vă așteptați.
Cărucioare off road și orașele fără trafic
Austria și Italia sunt două ţări în topul preferințelor pentru destinații ideale de familie. Austria, pe lângă aerul curat și peisajele mirifice, este și o țară care oferă facilități pentru orice nevoie. Nu prea există atracție importantă din Austria care să nu dispună și de un loc special amenajat pentru copii. Poți închiria cărucioare cu roți de off road gratuit de la telecabine, au trasee cu poteci pietruite pentru a fi străbătute mai ușor și găsești loc de joacă la peste 2.000 de metri altitudine. Mai mult, austriecii au amenajat și trasee educative special concepute pentru copii. De asemenea, campingurile de rulote sau corturi sunt foarte bine amenajate. La capitolul mâncare, Italia satisface și cel mai mofturos copil. Cei care au vizitat această ţară nu ezită să recomande două destinaţii: Cinque Terre şi Sicilia. Cinque Terre este un loc bun de călătorit cu cei mici pentru că nu există trafic în niciunul dintre orășele, există numeroase trasee de hiking care străbat terase cu vii, livezi și păduri, mâncarea este delicioasă, iar oamenii prietenoși. În Sicilia, Parcul Natural Zingaro este ideal pentru un traseu ușor de o zi cu copii.
Destinații departe de zgomot și aglomerație;
Nu încerca să bifezi cât mai multe obiective;
Verifică utilitățile unităților de cazare;
Acces rapid la servicii medicale;
Alege mijlocul de transport în funcție de distanță;
Fă un program orientativ;
Mașină, tren sau avion
Fiecare mijloc de transport are avantaje și dezavantaje. Mașina îți dă libertate de mișcare, dar și așa, un drum de trei ore se poate transforma în unul de șase ore din cauza pauzelor de schimbat, hrănit etc. Distanțele lungi ar trebui parcurse cu avionul.
Sfaturi pentru părinți
Un copil înseamnă automat multe temeri și un instict de conservare ridicat. Este normal să-ți fie teamă să pleci la drum cu un copil de câteva luni sau chiar de câțiva ani. “Eu le-aș recomanda părinților să facă ce li se pare lor potrivit pentru ei și familia lor, să se informeze, să intre pe grupuri de discuții cu alți părinți călători pentru a vedea dacă temerile lor sunt fondate sau nu și să pornească la drum doar atunci când se simt pregătite. Părinte fericit egal copil fericit, iar o mamă care călătorește în afara țării doar din presiune și este mereu stresată nu va fi o companie prea bună și nici nu-i va transmite copilului dragul de a călători și a se bucura de un loc. Așa că mai bine relaxată la 200 de kilometri de casă decât frustrată și anxioasă pe plajă în Bali.”, ne spune Maria, o pasionată de turism şi un nume cunoscut în lumea bloggerilor de turism.