Jurnalul.ro Special Anchete SPP a ieșit la cumpărături

SPP a ieșit la cumpărături

de Ion Alexandru    |   

Continuă seria achizițiilor pe care Serviciul de Protecție și Pază, instituție care se ocupă cu paza și protecția demnitarilor de rang înalt, a demarat-o anul trecut, în baza unui proiect ce are ca obiect misiuni de intervenție la dezastre, urgențe și crize.

După ce, anterior, au fost cumpărate aeronave fără pilot, antene speciale și reflectoare, la mijlocul acestei luni, SPP a comandat mai multe autospeciale și motociclete pentru instruirea personalului propriu, dar și pentru transportul alimentelor către agenții din teren, care ar urma să participe la eventuale misiuni de intervenție la evenimente care implică dezastre, crize și calamități. Iar suma plătită pentru aceste noi dotări nu este una deloc mică, ea ridicându-se la aproximativ 360.000 de euro.

La începutul lunii februarie a acestui an, Serviciul de Protecție și Pază scotea la licitație mai multe contracte vizând furnizarea de echipamente de pregătire tehnică de conducere autospeciale de intervenție și mijloace auto pentru suportul logistic în situații de urgență și crize, subliniind de la bun început că această achiziție face parte din proiectul „Sistem integrat pentru intervenții la dezastre, urgențe și crize”.

Conform documentației de atribuire, rezultă că SPP căuta să intre în posesia unui autoturism cu tracțiunea pe față, a unui autoturism cu tracțiunea pe spate, a unei autoutilitare frigorifice pentru transport alimente, a unei autospeciale pentru curățarea drumurilor și a aleilor pietonale, precum și a două motociclete pentru antrenamente pe circuit auto.

Suma pusă inițial la bătaie – aproximativ 400.000 de euro

Achiziția acestor echipamente a fost făcută publică de SPP prin intermediul unui anunț publicat pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) în data de 5 februarie 2022, cu mențiunea specială că „acest anunț (…) nu vizează îndeplinirea obligațiilor prevăzute în directiva privind vehiculele curate”.

Pentru a intra în posesia noilor dotări, a fost organizată o licitație deschisă, achiziția fiind împărțită în cinci loturi separate, pentru care Serviciul de Protecție și Pază era dispus să plătească până la 1.495.252,64 de lei fără TVA, respectiv 1.779.530,6 lei cu TVA inclusă.

Astfel, pentru autoturismul de antrenament cu tracțiune pe față, care a făcut obiectul Lotului 1, SPP pregătise un buget de 187.987,04 lei fără TVA. Pentru autoturismul de antrenament cu tracțiunea pe față, aferent Lotului 2, bugetul alocat era de 353.000 de lei fără TVA. Lotul 3, care vizează o autoutilitară frigorifică pentru transport alimente, avea un buget estimat de 256.801,14 lei fără TVA. Autospeciala pentru curățare drumuri și alei pietonale, care face obiectul Lotului 4, trebuia să se încadreze, ca preț, în suma de 532.357,8 lei fără TVA. În fine, pentru cele două motociclete pentru antrenamente, aferente Lotului 5, SPP a pus la bătaie suma de 174.106,66 de lei cu TVA. 

Mașinile și motocicletele, achiziționate la un loc

Toate aceste echipamente au fost achiziționate în data de 13 mai 2022. Loturile 1, 2 și 5 (cele două mașini și cele două motociclete) au scos din bugetul SPP suma de 660.429,02 lei fără TVA, respectiv 785.910,5 lei cu TVA inclusă (160.389,9 euro). Pentru fiecare lot în parte a fost primită o singură ofertă declarată și admisibilă, iar ofertantul care și le-a adjudecat este compania Automobile Bavaria SRL.

Lotul 3, care vizează autospeciala pentru transportul alimentelor, prevăzută cu sistem de tracțiune 4X4, a înregistrat două oferte admisibile. Iar în urma licitației a fost declarată câștigătoare oferta depusă de SC Darius Motors SRL, pentru 256.700 de lei fără TVA, respectiv 305.373 de lei cu TVA inclusă (62.341,5 euro). Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului, societatea a fost înființată în 2013 și are ca asociat unic compania SC Rădăcini SRL. Aceasta din urmă, la rândul ei, este deținută de SC Irmex SA Brăila, cu 20 la sută din capitalul social, și de omul de afaceri Ali Madadi, cu 80 la sută din beneficii și pierderi. 

135.000 de euro, o autoutilitară pentru curățarea aleilor

Cel de-al patrulea lot, care face obiectul achiziției unei autospeciale destinate curățării drumurilor și aleilor pietonale, a primit o singură ofertă considerată admisibilă de către SPP. Este vorba despre compania SC Grădinariu Import Export SRL, care și-a adjudecat contractul aferent pentru prețul de 522.900 de lei fără TVA, respectiv de 662.251 de lei cu TVA inclusă (135.153,3 euro).

În total, SPP a plătit pentru aceste dotări suma de 1.753.634,5 lei cu TVA (357.884,6 euro).

În ceea ce privește această ultimă companie care a încheiat contractul cu SPP, SC Grădinariu Import Export SRL, aflăm de la Oficiul Național al Registrului Comerțului că a luat ființă în anul 1994 și este deținută de doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Andrei Călin Grădinariu, cu 90 la sută din capitalul social, și de Radu Grădinariu, cu 10 procente.

Potrivit „Gazeta de Cluj”, în anul 2013 SC Grădinariu Import Export SRL s-a asociat cu celebra MIRA Telecom, controlată de Stelian Ilie, într-un contract de achiziții publice. Conform sursei citate, Stelian Ilie este un apropiat al fostului șef al SPP din mandatul președintelui Ion Iliescu, Gabriel Naghi. SC Grădinariu Import Export a derulat contracte cu statul, în special la Cluj-Napoca sau Iași și mai ales cu autoritățile locale și județene.

Proiectul în care au loc aceste dotări vizează „răspunsul la accidente și evenimente naturale”

Din caietul de sarcini care a stat la baza contractării acestor mașini, motociclete și autoutilitare, aflăm că achiziția în discuție „reprezintă o componentă aferentă unui proiect ce vizează dezvoltarea capabilităților în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente la urgențe, dezastre și evenimente HILP (High Impact Low Probability)”. Astfel, spun cei de la SPP, „la nivel strategic, prin proiect este vizată, pe lângă dezvoltarea unui complex modern de pregătire multidisciplinară - multisectorială, prevăzut cu toate dotările și utilările conexe necesare funcționării acestuia -, și dotarea Serviciului de Protecție și Pază cu tehnică, mijloace și echipamente de intervenție, de suport logistic și protecție a personalului de intervenție, pentru patru tipuri majore de capabilități: terestre, aeriene, maritime, comandă și control”.

Aceste echipamente urmează a fi utilizate „pe timpul misiunilor specifice și de intervenție în cadrul obiectivelor din competență în vederea reducerii timpului de răspuns pe timpul accidentelor și riscurilor asociate unor evenimente naturale”. Eșalonat, autoturismele și motocicletele pentru antrenament fac parte din „Echipamentele pentru pregătire în tehnica de conducere a autovehiculelor de intervenție aferente Pilonului I -  Infrastructură de pregătire”.  Mijloacele auto pentru suport logistic și intervenții în situații de urgență și crize fac parte din „Echipamentele pentru pregătire și intervenții în operațiuni de căutare-salvare aferente Pilonului II Capabilități tehnice de intervenție în situații de criză, Capabilitate terestră”.

Avioane fără pilot, reflectoare tractabile și echipamente de căutare-salvare

Nu este prima dată când serviciul specializat în paza demnitarilor face achiziții de dotări interesante. „Jurnalul” a dezvăluit că Serviciul de Protecție și Pază a contractat, în luna februarie a anului trecut, aeronave fără pilot, un punct mobil autonom de comandă și un complet de balize luminoase portabile, pentru care va plăti suma de 3,2 milioane de euro. Instituția susținea că, prin această achiziție, urmărește dezvoltarea capabilităților de asigurare a unei reacții rapide și eficiente de intervenție la urgențe, dezastre și alte evenimente cu probabilitate crescută. 

Conform documentației de atribuire, sistemele UAS au capabilitatea de realizare a misiunilor specifice care necesită o amprentă sonoră redusă și un grad de siguranță ridicat pentru realizarea zborurilor în mediul urban. Sistemele UAS cu aripă fixă vor avea capabilitatea de realizare a misiunilor de căutare-salvare care necesită o anduranță ridicată și rază de acțiune mare, cu posibilitatea de retranslație; pe timp de noapte, folosind camere cu tehnologie IR și MWIR, fiecare putând fi exploatat de către maximum doi operatori.

De altfel, instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu a mai cumpărat, la sfârșitul lunii februarie, reflectoare tractabile și generatoare pe benzină pentru alimentarea cu energie electrică a acestora. Aceste ultime dotări au fost achiziționate de la compania Dinamatex SRL, înființată, în anul 2004, de Doina Mihăilescu, soția ex-parlamentarului PSD, ulterior UNPR, Șerban Mihăilescu. 

Astfel, în data de 28 februarie 2022, a atribuit unul dintre loturi, care viza achiziția a trei generatoare mobile de curent monofazate, lot care a fost adjudecat de către compania SC Dinamatex SRL, pentru 16.400 de lei fără TVA, respectiv 19.516 lei cu TVA inclusă. SC Dinamatex SRL a fost înființată în 6 decembrie 2004, de către frații Ștefan Cristian și Gheorghiță Dan Dricu, împreună cu un anume Anghel Dumitru Fintescu-Salighy și cu Doina Mihăilescu. Aceasta din urmă este nimeni alta decât soția fostului senator PSD, ulterior UNPR, Șerban Mihăilescu, poreclit de presă „Miky Șpagă”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri