Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastru anunțat pentru aliații lui Merkel

Dezastru anunțat pentru aliații lui Merkel

de Şerban Mihăilă    |   

Aliații bavarezi ai Angelei Merkel, conservatorii din Uniunea Creștin-Democrată (CSU), se îndreptau, ieri, spre un dezastru electoral în alegerile regionale din Bavaria, crescând periculos tensiunile în cadrul unei coaliții guvernamentale federale extrem de fragile și în interiorul celui mai nepopular executiv condus de actualul cancelar al Germaniei în ultimii 13 ani. Sondajele de opinie prevesteau cel mai slab rezultat înregistrat de conservatori în ultimii 60 de ani, perioadă în care au condus aproape singuri importantul land din sudul Germaniei.  

 

Creditați înaintea scrutinului cu doar 34 de procente din sufragii, față de 47,7 la sută cât obținuseră în 2013, conservatorii sunt pe cale să piardă majoritatea absolută de care formațiunea politică de centru-dreapta a dispus în Bavaria în cea mai mare parte a perioadei postbelice. Ceilalți mari perdanți ai acestui scrutin-cheie par a fi social-democrații de centru-stânga, din SPD, plasați până ieri pe cea de-a doua poziție în ierarhia marilor partide din Bavaria. În preferințele electoratului, SPD scăzuse astfel la 15 procente. De cealaltă parte, arătau sondajele de opinie, marii câștigători ai alegerilor erau considerați Verzii, creditați cu 19 la sută din voturi, dublu față de precedentul scrutin regional, care ar urma să devanseze SPD, amenințând poziția CSU. Pe următoarele poziții, sondajele plasau Alegătorii Liberi și partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD), formațiuni politice creditate cu câte zece procente fiecare, precum și pe liberalii din FDP, cu 5 la sută din voturile exprimate. În aceste condiții, un lucru pare sigur: CSU va trebui să caute unul sau mai mulți parteneri de coaliție, iar șeful guvernului regional, Markus Söder, va întâmpina probleme serioase în alcătuirea unui executiv stabil în Bavaria, la fel cum, la nivel federal, Angela Merkel s-a chinuit timp de șase luni să găsească o formulă de cabinet. Numai între 2008 şi 2013, CSU şi-a pierdut majoritatea absolută în Bavaria, fiind obligată să guverneze cu liberalii, ceea ce a antrenat demisia liderilor săi la vremea respectivă.  

Șoc la nivel federal

Rezultatul scrutinului riscă să declanșeze însă o criză profundă în interiorul CSU, partid condus de controversatul ministru de Interne Horst Seehofer, și ar putea avea efecte devastatoare și asupra executivului de la Berlin, aflat deja într-o poziție fragilă din cauza repetatelor neînțelegeri pe tema imigranților dintre Uniunea Creștin Democrată (CDU), formațiunea Angelei Merkel, și filiala bavareză a acesteia, CSU, două dintre cele trei partide aflate la guvernare. În perspectiva alegerilor regionale din Bavaria și Hesse, Seehofer a încercat să atragă electoratul de extremă dreapta, în ascensiune în Germania, preluând o retorică agresivă față de imigranți, în încercarea de a contrabalansa nepopulara politică a „ușilor deschise” pentru solicitanții de azil, promovată de Merkel, care a dus la ascensiunea fulminantă a AfD în alegerile la nivel federal, în detrimentul alianței dintre CDU și CSU. Foarte aproape de dizolvarea guvernului de coaliție, în luna iulie, Merkel a fost nevoită să accepte un compromis în privința imigranților, la presiunile ministrului său de Interne. Fără îndoială, un rezultat dezastruos al CSU în Bavaria ar amplifica la un nivel periculos reproșurile în cadrul alianței.

 

Întrebarea este cine conduce acum Germania? Merkel sau Seehofer?” Kai Whittaker, membru al CDU

Subiecte în articol: Angela Merkel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri