Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit ieri într-o şedinţă solemnă dedicată Centenarului Marii Uniri. Chiar dacă în discursurile mai marilor zilei s-au putut auzi cuvinte precum consens, unitate, pace, în practică, lucrurile au stat şi stau cu totul altfel. Nu au lipsit şicanele, săgeţile, reproşurile, criticile deşi era vorba despre Marea Unire şi nu despre războiul de uzură Guvern-Preşedinte sau Putere-Opoziţie pe remaniere sau legile justiţiei.
Înaintea şedinţei solemne, preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, nu i-au făcut onoarea preşedintelui Iohannis de a-l primi la intrarea în Parlament. Oficiile de gazdă au fost făcute de vicepreşedinţi. De asemenea, în sala de plen, de lângă tribuna Camerei a dispărut jilţul pe care stătea de obicei şeful statului. El a fost aşezat alătuturi de foştii preşedinţi ai României. Conform stenogramei şedinţei Biroului Permanent al Camerei în care s-a discut organizarea şedinţei solemne, propunerea privind dispunerea invitaţilor a aparţinut deputatului PSD, Florin Iordache. “Eu vă propun să păstrăm formatul în care participă și cler, și Curte Constituțională, și Curte de Conturi și așa mai departe. Formatul pe care îl avem noi: în partea dreaptă să fie Guvernul, în partea stângă toți reprezentanții de la Consiliul Legislativ, Curte de Conturi, instituțiile, Curtea Constituțională și toate celelalte. Eu v-aș propune să păstrăm formatul obișnuit la prezidiu”, a afirmat Iordache.
Oficial, nu a fost oferită nici o explicaţie, dar declaraţiile anterioare arată că Tăriceanu şi Dragnea şi-au propus să-l sfideze pe şeful statului. Întrebat luni dacă va participa la recepţia de la Cotroceni organizată de 1 Decembrie de şeful statului, Dragnea a spus: ”Eu nu”. Cât priveşte locul ales pentru a participa la manifestările de 1 Decembrie, Dragnea a fost evaziv. ”Încă nu m-am decis. Undeva unde o să fiu invitat. Am foarte multe invitații și o să aleg dintre astea. Sper să fiu și într-o stare de sănătate bună”, a spus Dragnea. De altfel, ieri, neoficial s-a vehiculat informaţia că Dragnea nu l-a primit pe Iohannis fiindcă era răcit. Totuşi, el era prezent în plen şi a fost salutat de Iohannis, ca şi Tăriceanu, la intrarea în sală.
Nici preşedintele Senatului nu va merge la parada de la Cotroceni. “Nu am stabilit programul pentru 1 Decembrie. La recepţie vă spun clar că nu merg”, a declarat marţi Tăriceanu. El nu a spus nici dacă va la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf. “Nu am stabilit încă. O să stabilesc. O să mă vedeţi undeva”, a spus şeful Senatului. Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că va participa la parada militară dar că nu ştie dacă va ajunge şi la recepţia de la Palatul Cotroceni.
În discursul din Parlament, Klaus Iohannis a spus că aleşii trebuie să revină asupra unor legi, cum ar fi cele ale justiţie. “Ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la nivelul centenarului şi nu îl dezonoraţi”, i-a îndemnat el pe guvernanţi şi parlamentari.
Klaus Iohannis a afirmat că unele abordări populiste, demagogice şi manipulatorii ale majorităţii politice şi guvernamentale au semănat discordie şi au afectat modul în care trebuie sărbătorit Centenarul
Mesaj lui Dăncilă
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis ieri preşedintelui Iohannis un mesaj de pace politică. “Am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale, în calităţile oficiale pe care le avem, avem datoria de a colabora şi coopera între noi. E o datorie dincolo de orice miză personală. E momentul să ne bucurăm de linişte, de consens. Vreau să aniversăm ziua naţională într-un climat de linişte şi pace, fără dezbinare”, a spus Dăncilă în discursul ţinut în Parlament, precizând că lasă în spate dezbinarea, atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile de până acum. Ea a lansat un îndemn la unitate în perspectiva Preşedinţiei UE, adoptării monedei euro şi aderării la spaţiul Schengen.
Îndemnul lui Dragnea
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că oamenii politici trebuie să se comporte ca adevăraţi români. “Suntem oameni politici. Ne aflăm într-o competiţie permanentă. Ne criticăm, dar din păcate se merge prea departe. Trebuie să fim în primul rând români, să fim oameni politici dar să fim patrioţi când vine vorba de România. Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa.Să nu mai fie ca atunci când europarlamentari români au votat în PE împotriva României. Să încetăm acest război dintre români şi români pe care îl ducem în afara ţării şi în interiorul ţării. Separat putem fi frânţi unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră, însă împreună putem fi puternici", a afirmat Dragnea.