Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta mediteraneană - o alternativă pentru sănătate, vitalitate și longevitate

Dieta mediteraneană - o alternativă pentru sănătate, vitalitate și longevitate

“Viața însăși este magie, iar dacă nu crezi asta, măcar încearcă să o trăiești ca pe ceva magic” - Albert Einstein

Să poți să te bucuri de viața, de fiecare aspect al ei - având o stare bună de sănătate, energie, motivație și un scop în viață - pentru unii este posibil și real, pentru alții pare o utopie. Ce face diferenta? 

Nu lăsăm viața “să se întâmple”, considerând că nu avem ce face, doar acestea sunt vremurile în care trăim. O abordăm proactiv, în baza cunoștințelor, experienței, culturii și valorilor noastre. Cu atitudinea corespunzătoare: că este un dar pe care trebuie să-l prețuim.

Ce este Dieta Mediteraneană

Aceasta nu este doar un subiect la modă în zilele noastre despre care toată lumea vorbește. Ea reprezintă un stil de viață al popoarelor din jurul Mării Mediterane, incluzând țări precum Grecia, Italia, Spania, în care există particularități specifice dar și multe trăsături comune. Locuitorii acestor zone duc un stil de viață total diferit de ceea ce reprezintă astăzi viața occidentală. Și nu este vorba de stilul de viață din aglomerările urbane din aceste țări, ci de oamenii care trăiesc în zone mai izolate, zone agricole în care obiceiurile de viață au rămas aproape neschimbate de zeci sau poate sute de ani. Aici întâlnim oameni activi și sănătoși indiferent de vârsta lor înaintată. Iar aceste zone mai sunt cunoscute și datorită unei concentrații mari de centenari, raportat la populație.

Cum să integrezi dieta mediteraneană într-un stil de viață sănătos

Integrarea dietei mediteraneene într-un stil de viață sănătos poate să fie o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sănătății generale și menținerea unei greutăți optime pe termen lung.
Să vedem, în câteva puncte, prin ce se caracterizează acest stil de viață:

  • MIȘCAREA - constantă, ca parte integrantă din stilul lor de viață. Acești oameni parcurg zilnic distanțe de km, deplasându-se pe jos spre destinațiile apropiate, lucrează în grădina, petrec multe ore în aer liber, mișcarea făcând parte din ritmul lor de viață, fără să considere asta un efort.
  • ÎNCETINESC RITMUL - au în mod intenționat momente din zi în care opresc orice activitate și se relaxează. Este cunoscută siesta mediteraneană. Iar dacă mergi într-o vacanță, în anumite zone mai tradiționale, poți să ai surpriza că la ora amiezii să descoperi că totul este închis, magazine, restaurante, cafenele.
  • ALIMENTE SIMPLE, NATURALE ȘI PREGĂTITE ÎN CASĂ - alimentele pe care le consumă sunt considerate cele mai sănătoase în toate dietele. Ele sunt procurate din zona în care trăiesc și consumă alimente de sezon în așa fel încât să fie accesibile și proaspete. Hrană de bază se compune din: legume, leguminoase, cereale integrale, brânzeturi și lactate, ulei de măsline, miere, un pahar de vin la masa de seară. Consumă mai rar (2-3 ori/săptămână) carne sau pește. Au pauze bine definite între mese, nu sunt adepții snacks-urilor.
  • COMUNITATEA - sunt integrați în comunitate. Au un cerc de prieteni cu care socializează. Au relații apropiate cu membrii familiei și indiferent de vârstă, lucrează și sunt activi. Au un profund sentiment al valorii și nu se simt inutili, indiferent de ce activitate prestează.
  • SCOPUL ÎN VIAȚĂ - au un motiv pentru care se trezesc în fiecare dimineață, se ridică din pat și își aduc contribuția la comunitate și familie. Ei continuă să facă asta fără sentimentul că ar trebui să se retragă sau să se oprească, fiind prea în vârstă.

Alimente cheie în dieta mediteraneană

În ordinea ponderii pe care o au în alimentație, acestea sunt:

  • LEGUME ȘI FRUCTE - ele reprezintă baza alimentației sănătoase, fiind procurate din zona de locuit și nu din supermarket. Legumele se servesc la fiecare masă, sub forma de salate sau gătite și sunt bogate în fibre, vitamine minerale și antioxidanți. Legumele au indice glicemic scăzut și puține calorii. Legume și fructe proaspete se găsesc tot timpul anului. Toamna - cartofi, ceapă, struguri, mere; iarna - varză, țelină, morcovi, citrice; primăvara - spanac, ridichi, rucola; vara - ardei, roșii, fasole verde, zucchini, vinete, caise, piersici,
  • LEGUMINOASE - în mod special fasole, năut, linte sunt de asemenea alimente pe care le regăsim în masa zilnică.
  • GRĂSIMI SĂNĂTOASE - dintre care cel mai utilizat este uleiul de măsline extra-virgin. Trebuie să menționez, uleiul este al doilea cel mai falsificat aliment de pe planetă (după miere) De aceea, atenție la sursa de proveniență. Uleiul de măsline autentic este presat la rece, are un aspect puțin tulbure și este dens. Gustul lui este aromat și intens. Valoarea lui nutritivă se păstrează dacă nu se adaugă la gătit ci doar pe salate sau deasupra mâncării după ce a fost pusă în farfurie. Alte surse excelente de grăsimi sănătoase sunt nuci, semințe și avocado.
  • CARBOHIDRAȚI SĂNĂTOȘI - în această categorie avem carbohidrații complecși cum ar fi cereale integrale, orez brun și leguminoase. Aceste alimente oferă energie durabilă și conțin fibre esențiale pentru o digestie sănătoasă. Chiar dacă asociem dieta mediteraneană cu paste și pizza, acum ne putem da seama de locul lor minor în porția de mâncare.
  • CONSUM MODERAT DE PEȘTE ȘI CARNE SLABĂ - peștele este o sursă excelentă de proteine slabe și acizi grași Omega 3 care sunt importanți pentru sănătatea inimii, funcția cerebrală și au un efect antiinflamator natural.
  • ABORDEAZĂ GUSTĂRILE DINTR-O NOUĂ PERSPECTIVĂ - din perspectiva sănătoasă, gustările se servesc la un interval de 2-3 ore de la masă iar rolul lor nu este să umple “golurile” dintre mese. Golurile dintre mese se umplu cu apă sau ceai simplu de plante. Între mese are loc digestia iar introducerea unor gustări prea rapid nu face decât să destabilizeze digestia care este deja în proces. Ca și gustări sănătoase, în dieta mediteraneană avem fructe, iaurt simplu, legume crude cu humus, semințe și nuci.
  • IERBURI ȘI CONDIMENTE - mediteranienii folosesc diverse ierburi, cum ar fi busuioc, coriandru, mentă, usturoi, rozmarin, ardei iute. Astfel își condimentează mâncarea și pot reduce consumul de sare. Ceea ce de asemenea este o decizie pro-sănătate.
  • CAFEAUA DE DIMINEAȚĂ ȘI PAHARUL DE VIN - le-am menționat la singular deoarece sunt consumatori moderați de cafea sau un pahar de vin în partea a doua a zilei.
  • MENȚINE UN ECHILIBRU - în concluzie, alimentația în stil mediteranean se caracterizează prin alimente proaspete, de sezon, preparate, de preferință în casă. Fiind o alimentație echilibrată, cu toate ingredientele necesare pentru o dietă sănătoasă, vom constata că avem nevoie de o cantitate mai mică de hrană pentru a avea senzație de mulțumire și sățietate. Vom realiza că putem consuma porții mai mici și vom face pauzele adecvate între mese. Pauze în care avem timp să ne mișcăm și să consumăm lichide.
  • PENTRU ZILELE “ALTFEL” în care este dificil să poți ține cont de toate recomandările de mai sus, consumă una din băuturile nutritive Forever, va asigura proporția optimă de vitamine și minerale, alcalinizeaza corpul și îmbunătățește digestia. 

Concluzie

Dieta Mediteraneană oferă un cadru nutritiv echilibrat și plin de savoare, ideal pentru cei care își doresc să trăiască sănătos fără a renunța la plăcerea mâncărurilor delicioase. Acest stil de viață nu este doar o dietă, pentru o perioadă limitată de timp. Ea este o modalitate de a trăi prin care se celebrează cultura unor popoare cu tradiții, mâncarea de calitate, sănătate și bucuria de a trăi frumos printre cei dragi.

Indiferent că ești un profesionist din IT sau un artist, o mamă ocupată sau un sportiv de performanță, incorporarea elementelor acestei diete în rutina ta zilnică poate avea efecte profund benefice pentru sănătatea ta generală și starea ta de bine.

Invită Dieta Mediteraneană în viața ta și bucură-te de fiecare masă ca de o sărbătoare a vieții.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri