„Dietele pe bază de plante sunt din ce în ce mai populare şi oferă beneficii nutriţionale în rândul persoanelor diagnosticate cu diverse boli cronice”, scriu cercetătorii.
„Cu toate acestea, se cunosc puţine lucruri despre legătura dintre dietele pe bază de plante şi rezultatele clinice după diagnosticarea cancerului de prostată”, adaugă aceştia.
Echipa a evaluat evoluţia bolii la aproximativ 2.000 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată în stadiu incipient. După ce i-au urmărit pe pacienţi timp de aproximativ 6,5 ani, cercetătorii au observat o evoluţie mai lentă a bolii la cei care au aderat la o dietă verde. Cei care au urmat mai asiduu acest model alimentar au prezentat o reducere cu 47% a riscului de evoluţie, faţă de cei care nu au urmat acest tip de dietă, transmite LONGEVITY Magazine.
Mecanismele prin care o dietă bogată în legume poate exercita un efect pozitiv sunt multiple, explică cercetătorii.
Fructele şi legumele sunt bogate în compuşi antioxidanţi şi antiinflamatori care protejează împotriva cancerului, precum şi în fibre. În schimb, alimentele de origine animală sunt legate de un risc crescut de apariţie şi recidivă a cancerului, notează ANSA.
„Deşi sunt necesare cercetări suplimentare”, concluzionează cercetătorii, „rezultatele acestui studiu sugerează că modelele alimentare pe bază de plante pot fi invers asociate cu riscul de progresie a cancerului de prostată”.