Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Riscurile la care ne supunem atunci când adoptăm o dietă-fulger

Riscurile la care ne supunem atunci când adoptăm o dietă-fulger

Din dorința de a pierde kilogramele în plus, oamenii se arată dispuși să încerce orice tip de dietă minune care circulă pe Internet sau despre care aud din întâmplare, fără a se adresa unui nutriționist pentru a primi o opinie avizată.

În realitate, nicio cură care promite rezultate spectaculoase nu este eficientă pe termen lung. Așa-zisa slăbire care poate fi observată pe cântar sau pe haine este rezultatul eliminării lichidelor, electroliților, rezervelor de glicogen și a pierderii de proteine, dar nu a reducerii țesutului adipos.

Astfel, în cel mai scurt timp după încheierea regimului, persoanele revin la greutate în cauza sau chiar câștigă câteva kilograme în plus. Potrivit Gaceta.es, cele mai comune riscuri asociate dietelor-minune sunt:

  1. Efectul „ricoșeu”. Are loc în proporție de 100% atunci când ne supunem unei cure de slăbire cu rezultate rapide, din cauza faptului că aceste planuri alimentare nu ne învață să mâncăm corect. „Să învățăm ce să mâncăm, cum să mâncăm și când să mâncăm este esențial pentru ca slăbire să fie eficientă și de durată.”, atrag atenția nutriționiștii.
  2. Carențe alimentare. Majoritatea dietelor minune sunt eficiente pentru că se bazează pe consumul exclusiv al unei singure categorii de alimente, excluzându-le pe celelalte. În realitate, pentru ca slăbirea să fie definitivă, trebuie să consumăm toate grupele alimentare, renunțând doar la produsele mult prea procesate.
  3. Încetinirea metabolismului. Metabolismul bazal reprezintă cantitatea minimă de energie consumată pentru supraviețuire, iar în momentul în care ne supunem unei cure de slăbire exagerat de restrictive, intră în „modul economisire”, utilizând mult mai puține calorii. Astfel, când revenim la o alimentație normală, ne îngrășăm brusc.
  4. Probleme cardiovasculare, dermatologice și hepatice și un sistem imunitar slăbit
  5. Tulburări alimentare, cauzate de restricții (anorexie sau bulimie)
  6. Insomnie, iritabilitate, anxietate

 

O cură de slăbire este sănătoasă și oferă rezultate definitive doar în următoarele condiții:

1. Este supravegheată de un medic, specializat în nutriție.

2. Include toate grupele alimentare.

3.  Presupune o rutină de exerciții adaptată preferințelor, obiceiurilor și condiției fizice a persoanei în cauză.

4. Are în vedere metabolismul bazal.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri