Când cumperi ouă poți fi influențat de varietatea de culori, cel mai des având coaja albă sau maro. Poți avea impresia că acestea influențează valorile nutriționale ale ouălor dar adevărul este că rasa de găini și pigmenții sunt cele care dau culoare, fără nicio influență asupra calităților nutritive ori gustului.
1. Culoare
Ouăle albe pot avea coaja albă sau gălbuie, în timp ce ouăle maro au puncte mai închise dar este vorba doar de aspect, fără vreo diferență nutrițională.
2. Rasa de găini
Culoarea cojii de ou este determinată de rasă. Găinile cu pene albe depun ouă albe, în timp ce găinile roșii ori maro fac ouă maro. Ca o excepție de la această regulă, culoarea cojii de ou poate varia în cadrul aceleiași rase.
3. Nutriție
Contrar credinței populare, nu există nicio diferență nutrițională între ouăle albe și maro. Acestea conțin aceiași nutrienți esențiali, incluzând proteine, vitamine și minerale. Diferențele de culoare sunt doar rezultatul pigmenților rasei.
4. Gust
Gustul ouălor nu este determinat de culoarea cojii dar dar poate varia în funcție de dietă, condiții de viață, prospețimea oului. Dacă preferi ouăle albe sau maro este pur o preferință personală.
5. Preț
În unele zone, ouăle maro pot fi mai scumpe decât cele albe. Această diferneță de preț poate fi cauzată de faptul că rasele de găini care fac ouă maro tind să fie mai mari. Oricum, acdeastă diferență de preț este foarte mică și ambele feluri de ouă sunt accesibile ca preț.
6. Disponibilitate
Disponibilitatea ouălor albe și maro poate varia în funcție de locație și preferințele consumatorilor locali. În unele regiuni, ouăle albe pot fi mai comune, iar în altele cele maro sunt mai răspândite.
7. Cererea pieței
Preferințele consumatorilor pot fi influențate de disponibilitatea ouălor albe și maro. Unii preferă ouăle maro deoarece cred că au beneficii nutriționale mai mari sau din motive estetice, în timp ce alții nu au preferințe.
Este însă important de știu, că ambele feluri de ouă reprezintă o sursă bogată în nutrienți, precum proteine, vitamine și minerale. Un singur ou conține 6 grame de proteine. Un ou mare de culoare albă conține circa 5 grame de gărismi dar sunt grăsimi polinesaturate, considerate sănătoase, potrivit timesofindia.com.