Jurnalul.ro Special Interviuri Dioptriile cresc odată cu înălţimea

Dioptriile cresc odată cu înălţimea

de Florin Condurateanu    |   

Viciile de refracţie sunt caracterizate printr-o formare a imaginii altundeva decât fix pe retină, cum este normal, şi în general se moştenesc. În categoria viciilor de refracţie se încadrează miopia, hipermetropia, astigmatismul. Interviu cu profesor doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice

 

Florin Condurăţeanu: - Bătrâneţea nu iartă pe nimeni. Îmbătrâneşte muşchiul inimii, îmbătrânesc neuronii, îmbătrâneşte cartilajul din genunchi. Doamna profesor Monica Pop, îmbătrâneşte şi ochiul? Lumea zice că   ochii îşi modifică curbura cu trecerea anilor.

Prof. Monica Pop: - Sigur că îmbătrâneşte şi ochiul. Imaginile trebuie să se formeze pe retină. Prin înaintarea în vârstă, imaginea nu se mai formează pe retină, ci înaintea sau în spatele ei. De fapt, viciile de refracţie chiar asta înseamnă: formarea imaginii altundeva decât pe retină. În viciile de refracţie se află miopia, hipermetropia, astigmatismul. Dar vederea rea de aproape, care apare cu vârsta, nici nu se mai consideră  boală. După 40 de ani, este normal ca omul să aibă nevoie de dioptrii cu plus pentru citit, pentru vederea de aproape, este mersul firesc datorită anilor care se adună.

 

F. C.: - E adevărat că miopia se moşteneşte? Sau că miopii care nu-şi poartă ochelarii cu minus riscă mărirea dioptriilor?

Prof. M. Pop: - În general, viciile de refracţie se moştenesc. Dacă tatăl e miop şi mama este la rândul ei mioapă, există o ridicată posibilitate ca şi copilul lor să poarte dioptrii de miop. Legat de zvonul că purtarea inconstantă a ochelarilor duce la sporirea dioptriei, nu se adevereşte. Miopia mică, până la -3, nu creşte decât foarte discret. Miopia medie, între -3 şi -6, progresează odată cu creşterea copilului în înălţime şi se stabilizează la 16-18 ani. Miopia forte depăşeşte -6 şi ea creşte toată viaţa şi este însoţită de leziuni ale fundului de ochi. Creşterea dioptriei în miopie nu se poate opri nici cu picături, nici cu alte medicamente, nici cu vitamine sau alimente. Un miop care depăşeşte 40 de ani şi resimte necesitatea ochelarilor cu plus pentru a citi va avea o descreştere a dioptriilor de miopie. Minusul dioptriilor de miop se însumează algebric cu plusul lentilelor de aproape şi astfel se micşorează dioptriile de miop.

 

F. C.: - Ce trebuie să se ştie despre miopie?

Prof. M. Pop: - La miopi, imaginea se formează în faţa retinei şi sunt necesare lentile sferice cu minus pentru a readuce imaginile la locul normal pe retină. În cazul miopilor, se recomandă lentila cea mai mică cu care vede bine ultimul rând din tabloul optotip. Dacă miopul vede bine, de exemplu, cu -0,75, nu i se dă -1. Miopia forte se controlează anual. Miopia poate duce la dezlipire de retină. Este greşită ideea că un copil miop trebuie să nu-şi forţeze ochii. Din contră, el trebuie să îmbrăţişeze meserii de folosire intensă a ochilor, profesii legate de calculatoare, arhitect, bijutier, ceasornicar. Copilul miop de altceva trebuie să se ferească: de sporturi cu efort fizic mare, să nu ridice greutăţi, căci se poate ajunge la dezlipirea retinei. De altfel, ochii trebuie folosiţi la maximum în orice boală de ochi, în orice viciu de refracţie. În cazul unor dioptrii mari, se poate recurge la operaţie, dar după vârsta de 18 ani, şi dacă nu există leziuni ale fundului de ochi. Folosirea laserului în aceste operaţii nu-l face pe miop să vadă mai bine decât atunci când folosea ochelarii, dar această „lustruire” cu laser îi permite să nu mai poarte ochelari. Când diferenţa de dioptrii între cei doi ochi este mai mare de 3, se impune purtarea lentilelor de contact.

 

F. C.: - Şi totuşi, ce adevăruri mai trebuie ştiute despre lentilele de aproape?

Prof. M. Pop: - Hipermetropia este inversă cu miopia, imaginea se formează în spatele retinei. Hipermetropul vede bine la distanţă, rău de aproape, la citit. Şi în plus, el oboseşte mai repede.

 

Hipermetropia mare, destul de rară, înseamnă că omul vede rău şi de aproape, şi de la distanţă. E nevoie de lentile sferice cu plus. Se prescriu lentilele cu dioptria cea mai mare cu care vede ultimul rând pe tabloul de testare a vederii. Hipermetropia poate duce la astigmatism sau la ambliopie, dar poate să nu ducă la nicio complicaţie. Hipermetropul poate urma orice meserie.

 

 

Subiecte în articol: Hipermetropia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri