Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplomaţi, politicieni, oameni simpli au cinstit memoria regelui Mihai la Palatul Regal şi la Palatul Elisabeta

Diplomaţi, politicieni, oameni simpli au cinstit memoria regelui Mihai la Palatul Regal şi la Palatul Elisabeta

Diplomaţi, politicieni şi oameni simpli au depus şi vineri la Palatul Regal şi la Palatul Elisabeta flori şi candele în memoria regelui Mihai şi au semnat în cărţile de condoleanţe.

* La Palatul Regal, Georgeta Duicu, în vârstă de 78 de ani, fost cercetător ştiinţific, a declarat că a venit cu flori şi o lumânare dintr-un respect profund pentru fostul suveran, "o personalitate cu demnitate, cu onoare, un om de cuvânt şi de caracter, singurul om de stat care ne-a iubit şi ne-a iertat cu bune şi cu rele".

"A fost cel mai important om din ultimii 60-70 de ani, care a ţinut flacăra aprinsă. Regele Mihai şi-a iubit ţara, şi-a iubit familia. Suntem vinovaţi destul de mulţi în faţa lui. Noi am fost cei răi, a venit în ţară şi l-am dat afară. Noi suntem de vină, ca popor, dar el ne-a iertat. Dacă venea în '92, '94 sau '95 pe tronul României, România astăzi avea altă faţă. El nu ar fi permis ca în Guvernul şi Parlamentul României să vină toţi oamenii lipsiţi de caracter şi de onoare. Pentru el am cel mai mare respect pe care l-am avut vreodată", a mărturisit femeia.

Aniela Alexandru, o tânără mamă cu un bebeluş în cărucior, a spus că a venit să-i aducă un ultim omagiu fostului suveran pentru că a fost un om integru şi demn, care ne-a reprezentat foarte bine ţara în afară.

"Am zis că dacă îi va vedea poza (n.r. - regelui Mihai), când va creşte (n.r. - bebeluşul) îşi va aduce mai bine aminte de faptul că ultimul rege al României a murit, din păcate, înainte ca el să împlinească un an. Eu nu sunt neapărat pentru regalitate, dar cred că regele Mihai a fost un om cu care nu ne este ruşine, chiar ne mândrim. Îmi place de el că a fost integru, a fost mereu foarte deschis, a iubit ţara, a vrut să se întoarcă, dar aşa a fost situaţia de atunci. A fost un om demn, care ne-a reprezentat foarte bine în afară. De aceea am venit să-i aducem un ultim omagiu", a spus tânăra.

O doamnă aminteşte că tatăl său a făcut croitorie pentru rege şi a ţinut să aducă acest omagiu pentru legătura de atunci.

"Regele Mihai a fost un om extrem de demn şi de special pentru România şi întotdeauna, chiar dacă a fost în străinătate, a păstrat România în suflet. L-am văzut de Sf. Mihail şi Gavril la Palatul Elisabeta, mi-a transmis un sentiment de bunătate şi de sinceritate şi extrem de mult respect faţă de România. Tinerelor generaţii le transmit să fie optimiste şi să mai aibă un dram de speranţă", a mărturisit, la rândul ei, Anita, de 32 de ani.

Ana-Maria Prezuleanu l-a caracterizat pe fostul monarh ca fiind plin de modestie.

"Nu i-am găsit nicio vină, în momentele cele mai grele a salvat ţara. E sfârşitul unui monarhii şi cel mai rău mă doare că ne-am purtat urât cu el. Am o singură speranţă, că lumina spiritului lui va trezi cumva conştiinţele adormite de acum, care ne distrug. M-am născut în 1944, dar au fost părinţii, am crescut într-o familie care ştia despre ce e vorba, erau profesori. Eu am lucrat la Institutul de Cercetare al Academiei de Literatură, la edituri", s-a confesat femeia.

Unii trecători au folosit acest prilej pentru a se fotografia în faţa Palatului şi a portretului regelui Mihai, aflat printre numeroasele buchete de flori, coroane şi candele.

* La Palatul Elisabeta, printre diplomaţii care au sosit vineri să semneze în cartea de condoleanţe s-au aflat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klem, ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Cehiei, Vladimir Valky, ambasadorul Chile, Jose Miquel Menchaca Pinochet, şi ambasadorul Venezuelei, Victor Ramon Carazo.

A sosit şi preşedintele Partidului Naţional Liberal, Victor Orban, care a spus că a venit să-şi exprime "durerea, tristeţea şi regretul profund" pe care l-a simţit la dispariţia fostului suveran.

Coroane de flori au fost aduse de un reprezentant al Comunităţii Evreieşti Bucureşti şi de ambasadorul Olandei, Stella Ronner-Grubacic, în timp ce oamenii simpli au venit cu buchete de trandafiri sau garoafe.

Ana Popa-Stumer, în vârstă de 83 de ani, a spus că regele Mihai a fost "un om mare care a luminat cu personalitatea lui aproape un secol de istorie".

"L-am văzut pentru prima oară într-o duminică a Floriilor, în 1945, când aveam 10 ani şi asistam la schimbarea gărzii. (...) Era nemaipomenit, adică o atmosferă înălţătoare, prietenească, nu mai ştiu cum să o descriu. De atunci, eu m-am îndrăgostit de Majestatea Sa. (...) L-am văzut a doua oară când a dezvelit statuia Ostaşului Sovietic, ultima paradă fastuoasă, regală. (...) Există o legătură sufletească între popor şi suveran, deşi în ultima vreme a pălit. (...) A fost un mare om. A luminat cu personalitatea lui aproape un secol de istorie", a spus Ana Popa-Stumer.

Andrei Apostolache a mărturisit că l-a văzut pe regele Mihai prima dată în urmă cu câţiva ani la balconul Palatului, când a venit să-i ureze la mulţi ani.

"A fost o emoţie imensă pentru mine. Sunt tânăr şi ştiam despre el doar din poveştile bunicilor mei. Acum că s-a dus, se duce o pagină din istoria noastră, a românilor", a declarat Andrei Apostolache.

Iulian, care a venit împreună cu familia la Palatul Elisabeta, a spus că a vrut să-i arate fiicei sale unde a locuit în ultimii ani cel mai longeviv monarh al României. AGERPRES

Subiecte în articol: regele mihai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri