Jurnalul.ro Cultură Muzica Dirijorul José Luis Gomez şi pianista Dana Ciocârlie  interpretează Dvořák, Paul Constantinescu şi Ceaikovski la Ateneul Român

Dirijorul José Luis Gomez şi pianista Dana Ciocârlie  interpretează Dvořák, Paul Constantinescu şi Ceaikovski la Ateneul Român

de Magdalena Popa Buluc    |   

În serile de joi, 17 decembrie şi vineri, 18 decembrie, Filarmonica George Enescu invită publicul la ultimele concerte ale anului 2024, cu José Luis Gomez la pupitrul dirijoral şi pianista Dana Ciocârlie ca solistă.

Repertoriul ales stă sub semnul ritmurilor de dans, antrenante şi pline de culoare, şi cuprinde două din Dansurile slave op. 46 de Antonín Dvořák, Concertul pentru pian şi orchestră de Paul Constantinescu şi selecţiuni din baletul Lacul Lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. În final, ascultătorii şi muzicienii interpreţi se vor bucura împreună de momentul festiv premergător Crăciunului, cu prilejul interpretării Spărgătorului de nuci de Ceaikovski, o fermecătoare suită de balet ce evocă feeria Ajunului, prin acel atât de greu de descris dar al lui Ceaikovski de a trezi visurile copilăriei într-o manieră pe cât de autentică, pe atât de plastică.

Dirijor spaniol, născut în Venezuela, José Luis Gomez s-a afirmat pe scena internaţională în 2010, când a câştigat Premiul I la Concursul de Dirijat Sir Georg Solti de la Frankfurt. Succesul din prestigioasa competiţie a fost confirmat prin decizia unanimă a juriului şi, ca urmare,  José Luis Gomez a devenit dirijor asistent al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt. În 2016, Gomez a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Tucson, post pe care îl deţine până în prezent; a colaborat cu artiști invitați importanți, precum Yo-Yo Ma, Midori, Renée Fleming, Gil Shaham, Hillary Hahn, Gabriela Montero, Johannes Moser, Simon Trpčeski și Itzakh Perlman, iar printre orchestrele de renume pe care le-a dirijat se numără Orchestra Simfonică Națională RTVE, Weimar Staatskapelle, Royal Scottish National Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmony, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Komische Oper Berlin.

În 2018, Dana Ciocârlie făcea parte din cei trei finaliști nominalizați la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique”, Integrala pentru pian de Robert Schumann numărându-se printre cele 443 de discuri prezentate la categoria „Înregistrările anului”.
Formată la şcoala românească de pian, Dana Ciocârlie a studiat și la Paris, cu Victoria Melki, Dominique Merlet și Georges Pludermacher. Întâlnirea sa cu pianistul german Christian Zacharias a fost determinantă, în special pentru aprofundarea lucrărilor de Franz Schubert.

Talentul său a fost recompensat cu numeroase premii internaționale prestigioase: al doilea Mare Premiu la Concursul Intenațional „Robert Schumann” de la Zwickau, Premiul Special „Sandor Vegh” la Concursul „Geza Anda” din Zurich, Premiul Internațional „Pro Musicis”, Young Concert Artist European Auditions din Leipzig, Concursul „Ferruccio Busoni” din Italia.
Pianista a susţinut numeroase recitaluri pe toate meridianele lumii, concerte de muzică de cameră sau cu orchestra, în Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, China, Hong-Kong, Indonezia, Germania, Elveția, Spania, Belgia, Luxemburg, Italia, Olanda, România. Împreună cu Cvintetul de coarde al Filamonicii din Berlin, a susținut recitaluri în Japonia, un concert la Montréal și un turneu în China. Ca solistă, a evoluat sub bagheta unor dirijori de prestigiu, precum: Lawrence Foster, Yoav Talmi, Edmon Colomer, Horia Andreescu, Christian Zacharias etc.

Dana Ciocârlie este profesor la Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și profesor de muzică de cameră la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Lyon. În 2017, Dana Ciocârlie a primit titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe GmbH.

Joi, 19 decembrie / Vineri, 20 decembrie 2024, ora 19.00
Orchestra Filarmonicii George Enescu
Dirijor JOSÉ LUIS GOMEZ
Solistă DANA CIOCÂRLIE

Program
Antonin Dvořák
  Dans slav, op. 46, nr. 3
  Dans slav, op. 46, nr. 8
Paul Constantinescu
  Concertul pentru pian și orchestră
Piotr Ilici Ceaikovski
  Suita Lacul Lebedelor ( selecțiuni )
Piotr Ilici Ceaikovski
  Suita Spărgătorul de nuci

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:   160 lei
Categoria II:  150 lei
Categoria III: 60 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri