Angajatorii ar trebui să descurajeze discuțiile despre sport la locul de muncă întrucât exclud femeile și încurajează comportamentul neadecvat, spun experții în management, citați de dailymail.co
"Nu am nimic împotriva pasionaților de sport sau a fanilor de cricket. Este minunat. Dar problema este că mulți oameni nu sunt pasionați de cricket. În plus, este foarte ușor ca aceste conversații să escaladeze și să se ajungă la povești despre cuceririle lor din week-end", spune Ann Francke, directorul Institutului de Management Chartered. Ea este de părere că șefii ar trebui să renunțe la personalul masculin care discută despre fotbal, rugby, cricket, dacă femeile se simt excluse.
Criticii acestei idei sunt de părere că, urmând aceeași logică, și conversațiile fără sens despre emisiuni tv, cum ar fi de exemplu serialul "Urzeala Tronurilor", ar trebui reduse și că aceeași interdicție ar putea să se aplice și discuțiilor despre copii, mai ales că ar putea jigni persoanele fără copii.
Mai mult, conversațiile despre aspectele tehnice din fotbal, cum ar fi introducerea asistată a arbitrajului video (VAR), ar putea complica lucrurile, ajungând la discuții mai aprinse care ar degenera și mai ușor în relatări cu tentă sexuală, după cum explică expertul în management.
Deși Ann Francke este de părere că discuțiile sportive ar trebui mai degrabă moderate decât interzise, ea a fost considerată sexistă și de către femeile pasionate de sport.
„Eu personal cred că angajatorii nu ar trebui să dicteze despre ce vorbesc oamenii pentru că altfel îi vor înstrăina", este de părere Debra Smyth, office manager.
"Am văzut manageri și personal construind relații mai strânse datorită unor pasiuni sportive comune, care îi exclud însă pe cei care nu împărtășesc aceleași interese. Răspunsul este să nu interzicem conversația, ci să ne asigurăm că aceștia sunt instruiți pentru a înțelege că acele subiecte comune nu ar trebui să interfereze cu deciziile de conducere sau cu relațiile de colaborare”, a explicat expertul în recrutare, Peter Ferguson.