Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA face noi precizări despre dosarul de fraudă în care este implicat Dan Barna

DNA face noi precizări despre dosarul de fraudă în care este implicat Dan Barna

Sesizarea DNA pe proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiară firma S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL care i-a aparţinut lui Dan Barna a fost trimisă la DNA pe 20 mai 2021.

„Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, în cauza la care faceţi referire, la întocmirea actelor de sesizare şi a înaintat întreaga documentaţie Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în data de 20 mai 2021”, se arată în răspunsul DLAF.

Precedentele sesizări ale DLAF pe proiectele „Punţi Comunitare” şi „SES-am deschide-te!” au fost trimise la DNA pe 10 mai 2021, aşa cum a arătat într-un alt răspuns DNA.

Ieri, Departamentul de Luptă Antifraudă a anunţat că inspectorii săi au sesizat Secţia a II-a a DNA şi cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparţinut lui Dan Barna şi soţiei sale, Olga Totolici, pentru că în urma verificărilor „au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală”.

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului

„Oricât se va strădui DLAF, o instituţie aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activităţii mele pentru a plasa ştiri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîţu tot nu va recâştiga sprijinul USR PLUS. Am cerut în mod repetat, încă de acum trei ani, ca orice dosar să fie procesat şi trimis la DNA astfel încât să fie lămurite toate chestiunile asupra cărora există semne de întrebare. Până acum, s-a confirmat că am avut dreptate de fiecare dată când am zis că nu am nimic de ascuns şi nimic de care să mă tem. La singura interacţiune avută direct cu cei de la DLAF, în 11 martie, când am răspuns la solicitarea de clarificări, mi-au transmis că încheiaseră verificările şi vor trimite la DNA constatările. Le-am cerut şi eu sa facă lucrul acesta pentru a încheia această poveste fără sfârşit. Au comunicat şi public acest lucru că

„O mizerie. Primele suspiciuni au fost aruncate pe piaţă în campania prezidenţială, apoi când a intrat în guvern ca vicepremier, şi acum e a treia oară, în competiţia internă din USR PLUS. Dan Barna a clarificat mereu. Nu vi se pare totuşi o coincidenţă stranie? Trei coincidenţe. Da, eu sunt în competiţie cu Dan Barna, dar când o mizerie e o mizerie, trebuie spus. Şi nu are ce căuta o instituţie a statului într-o competiţie internă”, a declarat aseară Dacian Cioloş, co-preşedinte USR PLUS, într-o emisiune televizată.

În mai 2021, DLAF anunţase că a sesizat DNA în privinţa a 2 dintre proiectele pe fonduri europene („Punţi Comunitare” şi „SES-am deschide-te!”), unde a găsit indicii privind o posibilă săvârşire a unor fapte de natură penală, fiind implicate 4 persoane care, la data faptei, deţineau calităţile de expert cu atribuţii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entităţi înfiinţate în cadrul proiectelor).

Tot în mai 2021, DLAF anunţa că în privinţa celui de-al treilea proiect verificat („Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”) nu a găsit indicii de natură penală iar verificările în privinţa celui de-al 4-lea proiect care implica firma care i-a aparţinut lui Dan Barna şi soţiei sale, erau în curs.

DNA a anunţat atunci, tot într-un răspuns pentru Mediafax şi Aleph News, că pe 10 mai a primit cele 2 sesizări ale DLAF pe cele 2 proiecte europene.

„La data de 10 mai 2021, la sediul DNA au fost primite două sesizări formulate de instituţia la care faceţi referire şi în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”, a arătat DNA.

Săptămâna trecută, pe 22 septembrie 2021, DNA a anunţat că în dosarul care implică primele sesizări ale DLAF cercetările se fac în continuare „in rem”, nicio persoană neavând până în prezent calitatea de suspect sau de inculpat.

„Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul DNA.

Tot pe 22 septembrie 2021, DNA a anunţat că în celălalt dosar în care a fost invocat numele fostului vicepremier al USR PLUS, Dan Barna, procurorii au dispus soluţia clasării pe „fapta nu există”, clasarea fiind dată de procurorul secţiei I a DNA, Radu Ionescu şi confirmată de către procurorul adjunct al Secţiei I a DNA, Adrian George Matei, fin al procurorul CSM, Cristian Ban, fiind contestată în instanţă, la Tribunalul Alba.

Mediafax

Subiecte în articol: dna Dan Barna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri