Jurnalul.ro Special De la „doctor” Google, la „vraciul” TikTok. Cel mai recent „truc” pentru a scăpa de acnee te expune unui risc ridicat de cancer 

De la „doctor” Google, la „vraciul” TikTok. Cel mai recent „truc” pentru a scăpa de acnee te expune unui risc ridicat de cancer 

de Monica Cosac    |   

Dacă Generația Y, cunoscută sub numele de millennials, preferă să obțină informațiile despre sănătate de la „doctor” Google, tot mai mulți tineri din Generația Z își caută tratamente pentru diverse probleme medicale pe platforma TikTok. Experți în domeniul sănătății atrag atenția că rețelele sociale sunt pline de sfaturi discutabile, dar unul dintre cele mai recente hack-uri de îngrijire a pielii, care s-a viralizat în mediul online, este chiar îngrijorător. Arsurile solare și aparatele de bronzat, promovate de tiktok-eri ca leacuri pentru acnee nu diminuează această afecțiune, ci o agravează și, în plus, cresc considerabil riscul de cancer de piele, avertizează doi experți în dermatologie, îngrijorați de sfaturile periculoase care se rostogolesc cu mare viteză în mediul virtual.

Într-un articol publicat zilele trecute în revista The Conversation, Karl Lawrence și Wisam Alwan, doi cercetători în domeniul dermatologiei de la King's College London, una dintre universitățile de top din Marea Britanie, atrag atenția că unii creatori de conținut de pe TikTok susțin că arsurile solare sau petrecerea timpului într-un aparat de bronzare pot diminua acneea și ajută pielea să se repare singură.

În timp ce lumina naturală a soarelui și radiațiile UV sunt folosite de mult timp pentru a trata afecțiuni ale pielii, spun ei, dovezile științifice arată că „aceste tehnici nu sunt eficiente atunci când vine vorba de tratarea acneei, ca să nu mai vorbim de faptul că riscurile expunerii excesive la UV depășesc cu mult orice beneficii pe care le-ați putea vedea în aspectul pielii dumneavoastră”. 

Fototerapia, o procedură cu doze controlate de radiații 

„Fototerapia este un tratament medical care implică expunerea pielii la lumina soarelui sau la radiații UV într-un mediu controlat. Este utilizat pe scară largă pentru a trata psoriazisul și eczema în cazurile în care alte tratamente nu au funcționat sau dacă alte tratamente nu sunt compatibile pentru un pacient.

Cercetările arată că fototerapia poate ajuta la reducerea inflamației și la suprimarea răspunsului imun al pielii - ambii factori-cheie în dezvoltarea acestor afecțiuni. Este important de reținut, totuși, că această procedură se face într-un cadru clinic în care dozele de radiații utilizate pe piele sunt controlate cu precizie pentru a minimiza efectele nocive ale expunerii la radiațiile UV. De asemenea, se efectuează teste de pretratare pentru a reduce riscul de arsură”, explică cercetătorii.

Potrivit acestora, în cazul acneei, există prea puține dovezi - și acelea limitate - că expunerea la UV ar putea fi benefică.

Riscuri prea mari pentru beneficii prea mici

Studii pe celulele pielii umane au arătat unele potențiale beneficii ale razelor UVB - inclusiv uciderea Propionibacterium acnes, bacteria despre care se crede că este responsabilă pentru acnee, dar aceste beneficii au fost demonstrate doar în celule și nu au fost niciodată replicate în studiile umane, arată experții. Cele mai multe dintre aceste studii au concluzionat, de asemenea, că orice efect benefic a fost probabil minim și nu suficient pentru uz terapeutic - mai ales având în vedere efectele secundare negative ale radiațiilor UV.

„O revizuire narativă din 2023 a tuturor studiilor efectuate privind expunerea la soare și acnee între 1992 și 2022 a constatat că expunerea la radiații UV este puțin probabil să îmbunătățească simptomele acneei. Și, în unele cazuri, poate agrava acneea. Acest lucru se poate datora faptului că expunerea la radiațiile UVB poate activa celulele imune care agravează inflamația cauzată de acnee și crește producția de sebum - un factor de risc cunoscut pentru acnee”, scriu Karl Lawrence și Wisam Alwan, în The Conversation.

Și o singură arsură solară poate declanșa cancerul de piele

Specialiștii avertizează că nu doar că nu există dovezi că soarele poate trata acneea, dar există și multe dezavantaje bine studiate ale expunerii la soare - cum ar fi: un risc semnificativ crescut de cancer de piele. Studiile arată că chiar și o singură arsură solară în copilărie sau adolescență poate dubla riscul de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viață, iar acest risc crește cu fiecare arsură nouă. 

„Acest lucru se datorează faptului că expunerea la UV provoacă leziuni semnificative ale ADN-ului în celulele pielii noastre.

Expunerea la UV este, de asemenea, un factor semnificativ care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Acest lucru se datorează faptului că dăunează colagenului și elastinei din piele, ceea ce poate duce la lăsare și riduri”, arată experții.

„Cele mai eficiente tratamente pentru acnee sunt cele care pot fi achiziționate de la farmacie sau prescrise de medicul dumneavoastră”, subliniază dermatologii.

Acneea severă poate fi tratată cu antibiotice orale, care au efect antiinflamator, dar acestea pot fi prescrise doar de medic. 

„Izotretinoina poate fi, de asemenea, prescrisă. Acesta este un derivat sintetic al vitaminei A. Reduce uleiurile din piele (sebum), umflăturile pielii și cantitatea de bacterii care provoacă acnee în piele. Isotretinoina este foarte eficientă în eliminarea leziunilor acneice (cu 85% într-un studiu după patru luni de utilizare), explică specialiștii, precizând că doar un sfert dintre pacienții care folosesc acest derivat necesită un al doilea tratament. Deși este eficient, îngrijorările cu privire la efectele secundare ale medicamentului (și anume schimbările de dispoziție) pot fi motivul pentru care unii bolnavi de acnee caută tratamente alternative, consideră cei doi experți britanici

Cocktail-uri „ingenioase” care erodează smalțul dinților

Milioane de oameni - și nu doar cei mai tineri - sunt interesați de trucuri și soluții rapide cu care să-și albească dinții acasă, fără să mai dea bani la cabinet. 

Însă unele dintre soluțiile așa-zis „ingenioase” care s-au viralizat în mediul online după ce au fost postate pe TikTok au fost desființate de stomatologi. 

„De la spălarea dinților cu oțet de mere la amestecarea unei soluții de peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu, există un aflux de informații disponibile pe TikTok despre cum să vă albiți dinții acasă. Multe metode de albire pot implica utilizarea bicarbonatului de sodiu sau a peroxidului de hidrogen, care pot eroda smalțul dinților, dacă sunt utilizate greșit. Odată ce smalțul este uzat, acesta nu poate fi refăcut, ducând la creșterea sensibilității dinților și la un risc mai mare de carii. Agenții de albire foarte concentrați pot provoca, de asemenea, arsuri chimice care necesită intervenție medicală, dacă sunt utilizați în exces”, a explicat dr. Smita Mehra, citată de newsweek.com. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri