Radiațiile UV scad nivelul hormonilor foamei din organism, ceea ce sporește pofta de mâncare, dar o creștere simultană a hormonului de stres, norepinefrina, crește descompunerea grăsimilor, împiedicând îngrășarea, potrivit unui studiu recent realizat pe șoareci.
Totodată, determină transformarea grăsimii albe, care stochează energie, în grăsime maro, care arde energie.
Cercetătorii spun că au fost atât de încurajați de descoperirile lor, încât cred că ar putea exista o modalitate de a exploata beneficiile razelor UV într-un mod care să nu crească riscul de cancer pentru a trata obezitatea.
Însă acest lucru nu înseamnă că este benefică expunerea la soare sau la bronzat artificial din cauza riscului ridicat de cancer de piele.
Dermatologii de la Spitalul Universitar Național Seoul din Coreea de Sud au descoperit că șoarecii expuși constant la radiații UV timp de 12 săptămâni, indiferent dacă au primit o dietă normală sau una bogată în grăsimi, nu au luat în greutate.
"Expunerea la UV poate crește pofta de mâncare, în timp ce inhibă creșterea în greutate"
Radiațiile UV au determinat o creștere a nivelurilor neurotransmițătorului norepinefrină, care joacă un rol esențial în răspunsul organismului de luptă sau fugi. Norepinefrina ajută la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge.
Nivelurile hormonului leptină au crescut, ceea ce poate duce la sporirea poftei de mâncare deoarece organismul o interpretează ca pe un semnal că nu are suficientă energie sub formă de grăsime stocată.
Dar, în loc să vadă animalele că iau în greutate, cercetătorii au constatat că, atunci când sunt expuse la lumină UV, creșterea eliberării de norepinefrină a determinat corpul să descompună depozitele de grăsime pentru energie, arzând mai multe calorii fără o activitate fizică crescută.
Lumina UV a determinat, de asemenea, țesutul adipos să se convertească în grăsime maro, care arde energie pentru a produce căldură în corp.
Cea mai mare parte a grăsimii corporale este grăsime albă, care stochează energia pe care corpul o folosește pentru a alimenta procesele metabolice de bază și antrenamentele dificile. Persoanele cu obezitate au acumulare de grăsime albă.
În schimb, grăsimea maro produce căldură în corp prin arderea rezervelor de energie, iar procesul începe atunci când corpul se răcește pentru a regla temperatura corpului.
Chiar dacă șoarecii au consumat mai multe calorii atunci când apetitul lor a crescut, corpul le-a transformat în căldură prin convertirea grăsimii albe în grăsime maro înainte ca acestea să poată fi stocate sub piele, prevenind astfel creșterea în greutate.
"Acest studiu elucidează mecanismul prin care expunerea la UV poate crește pofta de mâncare, în timp ce inhibă creșterea în greutate", spune Dr. Jin Ho Chung, cercetător principal și dermatolog la Spitalul Universitar Național Seoul.
Expunerea la luminia UV ar putea duce la dezvoltarea tratamentelor împotriva obezității
"Este de remarcat faptul că radiațiile UV reduc nivelurile de leptină și cresc norepinefrina, promovând astfel brunizarea grăsimii subcutanate și creșterea consumului de energie, oferind un indiciu revoluționar pentru dezvoltarea strategiilor de tratament împotriva obezității."
Descoperirea ar putea deschide calea către tratamente care să exploateze beneficiile expunerii la UV pentru reducerea creșterii în greutate, gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge și conversia grăsimii albe în grăsime maro mai sănătoasă, potrivit Dailymail, citat de Antena3 CNN.
"Această cercetare demonstrează că expunerea la UV afectează nu numai pielea, ci joacă și un rol profund în metabolismul energetic al corpului nostru și procesele de homeostazie."