Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Document ANAF. Mari găuri în bugetul de stat

Document ANAF. Mari găuri în bugetul de stat

de Valentin Gros    |   

Scăderea veniturilor bugetare la șase luni, prima după trei ani consecutivi de creșteri, ar putea fi pusă pe seama crizei COVID-19, dar un document al ANAF scoate la iveală mari probleme la colectarea taxelor. Arieratele au urcat puternic încă din primul trimestru, semn că statul nu reușește să adune contribuțiile la asigurările sociale și de sănătate. Situația se arată cu atât mai gravă, cu cât în perioada menționată, evoluția datelor macroeconomice nu a fost de natură să genereze astfel de dificultăți. Specialiști trag un semnal de alarmă: mulți angajați se pot trezi că odată aflați la nevoie, nu vor beneficia de drepturile ce li se cuvin.

 

Veniturile totale ale bugetului de stat au scăzut, în prima jumătate a acestui an, cu 1,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2019, până la 146,25 miliarde de lei, după cum relevă datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Acest lucru nu s-a mai întâmplat de patru ani. Veniturile bugetare la șase luni au înregistrat ultima dată un declin (de 2%) în 2016, când nivelul atingea 108,39 miliarde de lei. Ulterior, au intervenit trei ani consecutivi de creșteri.
O explicație la îndemână a acestui trend negativ ar fi criza generată de COVID-19. Dar cel mai recent buletin statistic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) dezvăluie faptul că mai există și alte probleme în colectarea încasărilor. Conform documentului, la finele trimestrului I din 2020, când pandemia încă nu își arătase colții, suma rămasă de recuperat de la contribuabili se majorase destul de puternic, față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Arieratele explodează

 

Arieratele bugetului de stat consolidat totalizau 26,47 miliarde de lei la sfârșitul lui martie, cu 36,6% mai mult decât în urmă cu un an. Arieratele la bugetul de stat au urcat, între cele două intervale de timp comparate, cu 33,6%, până la 17,3 miliarde de lei, iar cele la bugetul asigurărilor sociale de stat, cu 46,8%, la 6,17 miliarde de lei. De asemenea, fondul asigurărilor de sănătate înregistra restanțe de 2,91 miliarde de lei, în creștere cu 37,1%. Bugetul asigurărilor pentru șomaj este singurul subcapitol cu o diminuare în primul trimestru din 2020 față de primul trimestru din 2019, aici nivelul coborând cu 11,1%, până la 80,5 miliarde de lei.

 

Pericol de pensii ciuntite

 

Economistul Cristian Socol a publicat, pe rețeaua de socializare Facebook, o scurtă și tăioasă analiză a acestor date. „Nu-s bani la buget? Cu 7 miliarde lei au crescut datoriile față de bugetul de stat în primele 3 luni din 2020 - document oficial”, spune Socol. El semnalează că mulți români riscă să întâmpine probleme atunci când vor avea nevoie să beneficieze de drepturile lor sociale. „Interesant, sunt 6 miliarde de lei datorii către bugetul de pensii și 3 miliarde de lei datorii către bugetul de sănătate! Câți salariați vor ajunge în spital și vor constata că angajatorii nu le-au plătit contribuțiile de sănătate? Câți români vor constata că au pensii mai mici deoarece nu li s-a virat contribuția la pensie, deși aceasta a fost reținută de la ei?” – întreabă retoric specialistul. Acesta avertizează că după toate datele, situația se anunță foarte gravă. „Rețineți, vorbim de primele trei luni din 2020. Nici nu vreau să-mi imaginez ce explozie a arieratelor este în prezent!” – scrie Cristian Socol. Vom afla aceste informații din viitorul buletin statistic al ANAF, care va fi publicat, cel mai probabil, în septembrie.

 

 

Mai țineți minte? Ni s-a spus în decembrie 2019 că trebuie plătite rapid datoriile statului către sectorul privat. E ok. Atunci a crescut puternic deficitul bugetar. Acum ni se spune că nu sunt bani și că trebuie tăiate majorările de pensii și alocații pentru copii. În general, nu sunt bani pentru protejarea puterii de cumpărare a populației.
Cristian Socol, economist

 

 

Rezultate slabe când economia merge bine

 

Buletinul statistic al ANAF cuprinde și o notă de conjunctură cu principalii indicatori macroeconomici, care au, în general, o evoluție pozitivă, departe de a justifica rezultatele fiscale slabe. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul I din 2020 cu 2,4% în termeni reali comparativ cu trimestrul similar din 2019, menționează documentul ANAF, citând Institutul Național de Statistică (INS). Numărul mediu al salariaților, în primul trimestru al acestui an, a fost de 4.988.600, cu 0,4% mai mare decât în primele trei luni din 2019. Cifra de afaceri din industrie a scăzut, dar foarte puțin, cu numai 0,1%, în timp ce activitatea sectorului de construcții s-a majorat cu 32,6%. În comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor, a avut loc un avans de 9,4% al volumului afacerilor. Serviciile au suferit o diminuare de 5,4%.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri