Însă trebuie să știi mai multe lucruri pentru a te putea bucura de timpul liber fără nicio grijă.
1. Asigurare RCA
Conducatorii auto au nevoie de polița de asigurare obligatorie. Aceasta este emisă în România și are acoperire în toate statele UE, dar și în Turcia, împreună cu Cartea Verde. Șoferul este astfel acoperit în cazul în care provoacă un accident, daunele fiind suportate de asigurator.
De asemenea, trebuie completat formularul Constatare amiabilă de accident de către ambii șoferi ori trebuie așteptat să vină autoritățile pentru întocmirera documentelorprin care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru, potrivit studiifinanciare.ro.
Pentru informații suplimentare se poate contacta biroul național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor naționale se aflăpe verso-ul documentului Carte Verde).
În documentele încheiate (Constatare amiabilă de accident/Proces-verbal), trebuie să fie indicat în mod expres numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde și perioada de valabilitate a acestuia, precum și societatea de asigurare.
Dacă vehiculul „vinovat” este compus din cap tractor – remorcă/semiremorcă, trebuie ca în documente să fie indicate în primul rând elementele de identificare ale capului tractor și documentul de asigurare al acestuia.
Solicită o copie (și/sau fă o poză) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”.
Este indicat să faci poze la locul accidentului, ambelor autovehicule, cu semnele de circulație, strada, intersecția și poziția vehiculelor implicate în accident și cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident, respectiv actele de identitate ale șoferului și/sau vehiculului (cartea de identitate, pașaportul, permisele de conducere ale șoferilor, talonul – certificatele de înmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor). Cel puțin în una din fotografii trebuie să apară numărul de înmatriculare al vehiculului „vinovat” (în mod obligatoriu și al capului tractor, dacă este cazul).
Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună te poți adresa:
- asigurătorului RCA al vehiculului
- BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European.
Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună te poți adresa:
- Biroului național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul
- BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European și vehiculul „vinovat” este înmatriculat în unul din aceste state.
- Dacă aveți încheiată o asigurare CASCO, vă puteți adresa direct asigurătorului dumneavoastră.
Ce faci dacă ești vinovat de producerea accidentului
Completezi cu atenție toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident sau aștepți să vină autoritățile competente să întocmească documentele în care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru.
Predai celuilalt șofer o copie după documentul de asigurare Carte Verde, talonul auto – certificatul de înmatriculare, carnetul de conducere.
Anunți cât mai repede asigurătorul cu privire la producerea accidentului și urmezi recomandările acestuia.
2. CASCO
Un al doilea document care nu trebuie să vă lipsească în vacanță este asigurarea CASCO, scrie antena3CNN.
Asigurarea auto facultativă îți garantează că vei avea cu ce să repari mașina în cazul în care suferi un accident în care tu ești vinovat și nu vei beneficia de acoperirea RCA a celuilalt șofer.
Asigurarea CASCO presupune că asigurătorul te va despăgubi și dacă mașina este furată.
Poliția acoperă o gamă largă de evenimente, însă este bine să știi că sunt și multe excluderi.
3. Asigurare de sănătate
Asigurarea pentru sănătate este obligatorie în vacanță. Prețul este redus, circa 200 de lei pentru 8 zile de vacanță a întregii familii, însă despăgubirile pentru boală sau eventuale accidente pot ajunge și la 30.000 de euro.