Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump îl consideră "compromis" pe procurorul special şi reia acuzaţiile privind fraude electorale

Trump îl consideră "compromis" pe procurorul special şi reia acuzaţiile privind fraude electorale

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a catalogat drept "atacator politic" pe procurorul special Jack Smith, desemnat pentru a se ocupa de investigaţiile în cazurile sale, afirmând că este o persoană "compromisă" şi reluând acuzaţiile privind fraude electorale, conform site-ului Axios.com.

"Jack Smith (drăguţ, un nume blând, nu-i aşa?) este un atacator politic, este compromis total şi nu ar fi trebuit să i se permită să se apropie de instituţii transformate deja în arme şi corupte precum Departamentul Justiţiei şi FBI", a declarat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma de socializare Truth Social. Fostul preşedinte a acuzat Departamentul Justiţiei şi Biroul Federal de Investigaţii că se supun "monştrilor stângii radicale".

De atfel, Trump a reluat acuzaţiile privind presupusele fraude electorale din 2020. Protestele violente din 6 ianuarie 2021 "s-au referit la un scrutin marcat puternic de corupţie, singurul lucru pe care comisia deloc selectă a refuzat să-l investigheze", a subliniat Trump.

Secretarul Justiţiei din Statele Unite, Merrick Garland, care este şi procuror general, a anunţat săptămâna trecută numirea lui Jack Smith în funcţia de procuror special pentru gestionarea a două investigaţii care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump. "Este în interesul public să fie numit un procuror special care să gestioneze în mod independent investigaţiile pe baza evoluţiilor recente, inclusiv în contextul anunţului fostului preşedinte că va candida în următorul scrutin prezidenţial (...)", a declarat Merrick Garland. Donald Trump tocmai şi-a anunţat intenţia de a se înscrie în cursa pentru a fi candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.

Procurorul special Jack Smith se va ocupa de ancheta privind deţinerea în reşedinţa personală a unor documente prezidenţiale confidenţiale. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida), dar fostul preşedinte susţine că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

O altă investigaţie care va fi coordonată de procurorul special se referă la violenţele comise la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 de simpatizanţii fostului preşedinte Donald Trump. Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care investighează violenţele din ianuarie 2021 de simpatizanţii fostului preşedinte Donald Trump va prezenta în decembrie concluziile anchetei. "Obiectivul nostru este să finalizăm rapid procedurile. Intenţionăm să prezentăm raportul final în luna decembrie", a declarat Bennie Thompson, preşedintele Comisiei speciale de anchetă. Recent, Bennie Thompson a creat o subcomisie care investighează anumite aspecte procedurale, printre care refuzul unor persoane citate, inclusiv al lui Donald Trump, de a se prezenta la audieri.

Trump a fost convocat în octombrie pentru a fi audiat pe 14 noiembrie. Iniţial, fostul preşedinte a semnalat că se va prezenta la audieri, dar ulterior a refuzat, lansând acţiuni judiciare de contestare a convocării. În cazul în care instanţele judiciare vor decide că Trump trebuie să se prezinte la audieri în Camera Reprezentanţilor, iar acesta va refuza, Comisia specială poate sesiza Departamentul Justiţiei pentru a reclama sfidarea Congresului. Steve Bannon, un fost consilier al lui Trump, a fost condamnat la patru luni de închisoare din cauza refuzului de a fi audiat de către aceeaşi Comisie.

Începând din ianuarie, Partidul Republican va avea majoritate în Camera Reprezentanţilor, astfel că liderii Partidului Democrat pregătesc încheierea rapidă a procedurilor.

Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru instigare la insurecţie, în cazul violenţelor produse la Capitoliu, dar a fost achitat de Senat în februarie 2021. Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie 2021 în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine. Peste 900 de persoane au fost inculpate în cadrul investigaţiilor privind aceste proteste violente.

Conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, Departamentul Justiţiei din SUA intenţionează să îl audieze pe fostul vicepreşedinte Mike Pence ca martor în ancheta privind presupusele eforturi ale fostului preşedinte Donald Trump de a rămâne la putere după ce a pierdut scrutinul prezidenţial din 2020.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Donald Trump frauda electorala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri