Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump amenință că ar încuraja Rusia să-i atace pe aliații NATO care „nu-și plătesc datoriile”

Trump amenință că ar încuraja Rusia să-i atace pe aliații NATO care „nu-și plătesc datoriile”

de Şerban Mihăilă    |   

Donald Trump a oferit o nouă declarație șocantă, la un miting de campanie din Carolina de Sud. Excentricul fost președinte american, care va deveni, cel mai probabil, candidatul republicanilor într-o nouă cursă finală pentru Casa Albă, a afirmat că ar încuraja Rusia să-i atace pe membrii NATO care nu-și plătesc partea la bugetul alianței transatlantice. Această reacție, considerată de administrația Biden drept „îngrozitoare și dementă”, este cea mai dură dintre declarațiile făcute de Trump de-a lungul timpului împotriva NATO, organizație față de care și-a exprimat reticența în câteva rânduri, în perioada mandatului său prezidențial.

La mitingul de campanie de sâmbătă seară, în fața unei mulțimi care îl ovaționa, Trump a descris o conversație avută cu un șef de stat pe care nu l-a numit, la o reuniune NATO, de asemenea, nespecificată.

„Președintele unei țări mari s-a ridicat și a întrebat: «Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?». Eu am întrebat: «Nu ați plătit, sunteți în întârziere?». El a răspuns: «Da, să zicem că s-a întâmplat asta»”, a afirmat Trump, în fața susținătorilor săi.

„Nu, nu v-aș proteja! De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce naiba vor! Trebuie să plătiți! Trebuie să vă plătiți facturile!”, a continuat liderul republican, citat de „Daily Mail Online”, relatând presupusul schimb de replici avut cu șeful de stat, nenumit.

Trump a repetat apoi afirmația sa frecventă, potrivit căreia, în timp ce s-a aflat la Casa Albă, i-a forțat pe aliații europeni să plătească mai mult pentru apărare.

„NATO era falimentară până să vin eu. Am spus: «Toată lumea va plăti!». Ei au întrebat: „Ei bine, dacă nu plătim, ne veți mai proteja?”. Eu am răspuns: «Absolut nu!». Nu le-a venit să creadă ce le-am răspuns!”, a mai precizat el.

Aceste declarații au fost făcute după ce Trump a exercitat presiuni asupra membrilor republicani ai Congresului SUA, care au respins, miercurea trecută, un proiect de lege ce prevede un nou ajutor pentru Ucraina şi o reformă a politicii de migraţie.

„Întregul grup republican a făcut o treabă excelentă în Congres”, a spus, de altfel, fostul lider american, la mitingul din Carolina de Sud.

„Cuvinte îngrozitoare și demente!”

Imediat, Casa Albă a calificat cuvintele lui Trump drept „îngrozitoare și demente” și a susținut că acestea „au promovat un haos periculos”.

„Încurajarea invaziilor asupra celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră, acasă”, a declarat, sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

„În loc să îndemne la războaie și să promoveze haosul alienat, președintele Biden va continua să consolideze leadershipul american și să susțină interesele noastre de securitate națională!”, a adăugat Bates.   

„Președintele Biden a refăcut alianțele noastre și ne-a făcut mai puternici în lume, deoarece știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant suprem este să mențină poporul american în siguranță și să rămână fidel valorilor care ne unesc”, a mai spus el.

O arie atât de dragă liderului republican

Deși nu există nicio altă mărturie care să ateste că schimbul de replici invocat la mitingul din Carolina de Sud ar fi avut loc vreodată, Trump a afirmat adesea că i-a convins de unul singur pe membrii NATO să contribuie mai mult la bugetul blocului militar transatlantic.

Finanțarea NATO nu pare să funcționeze însă așa cum susține frecvent Trump, iar meritele pe care liderul republican și le arogă nu se potrivesc cu realitatea.

Toți membrii NATO își plătesc partea lor din bugetul comun al alianței, în valoare de 3 miliarde de dolari, care se bazează pe PIB și din care SUA contribuie cu 16%.

Independent de asta, membrii NATO s-au angajat în 2014 - chiar înainte ca Trump să intre în cursa prezidențială - să își sporească cheltuielile pentru apărare.

Astfel, a fost stabilit un obiectiv de 2% din PIB până în 2024, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia, iar cheltuielile pentru apărare ale celor 29 de țări NATO au crescut constant.

Deși planul fusese stabilit cu mult înainte ca Trump să aibă vreo influență asupra statelor din NATO, el și-a asumat meritele pentru acesta de zeci de ori în ultimii opt ani.

În timpul unei adunări publice din New Hampshire, luna trecută, Trump a făcut, de asemenea, aceeași afirmație și a susținut că NATO „profită” de pe urma SUA.

„Țările europene au profitat de noi în privința comerțului, iar apoi au profitat de noi în privința protecției noastre militare. Din cele 28 de țări de la acea vreme, doar opt țări achitau. Noi plăteam diferența”, a afirmat Trump.

„M-am dus la ei. Le-am spus: «Dacă nu plătiți, nu vă vom mai proteja!». Iar ei au întrebat: «Vorbești serios?». Am răspuns: «Vorbesc serios!». Și, a doua zi, miliarde de dolari s-au vărsat în NATO”, a adăugat el.

De altfel, Trump a amenințat că se va retrage din NATO de mai multe ori cât timp a fost președinte, numind organizația „învechită” și „o scurgere de resurse americane”.

Congresul SUA a devenit atât de îngrijorat că Trump s-ar putea retrage unilateral din NATO dacă ar câștiga un al doilea mandat, încât a adoptat, în decembrie, o lege care îi cere președintelui să obțină o majoritate de două treimi din Senat pentru a face acest lucru.

În privința războiului din Ucraina, Trump susține că i-ar pune capăt rapid dacă ar redeveni președinte şi s-a plâns de miliardele de dolari cheltuite până acum în acest conflict.

De la invazia Rusiei, în februarie 2022, ajutorul SUA pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 75 de miliarde de dolari, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timp ce alţi membri ai NATO şi state partenere au oferit împreună peste 100 de miliarde de dolari.

 

Subiecte în articol: Donald Trump NATO Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri