Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump se agață de putere

Donald Trump se agață de putere

de Şerban Mihăilă    |   

În ultimele săptămâni ale mandatului său, președintele american în exercițiu, Donald Trump, se agață cu disperare de putere. După ce acțiunile sale din Justiție au eșuat, rând pe rând, nereușind să demonstreze așa-zisele „fraude electorale”, Trump a schimbat tactica. Într-o convorbire telefonică de o oră, în care a alternat presiunile cu măgulirile, el i-a cerut responsabilului republican cu alegerile din Georgia să facă rost de voturile necesare anulării înfrângerii sale în acest stat.

 

În timpul convorbirii telefonice, din care ziarul „The Washington Post” a publicat extrase ample în ediția sa de duminică, Donald Trump a încercat să-l atragă de partea sa pe Brad Raffensperger, cea mai înaltă oficialitate electorală republicană din statul Georgia, relatează BBC. Într-un discurs în care a schimbat de mai multe ori registrul, trecând cu ușurință de la admonestări și amenințări la cuvinte admirative, el i-a cerut lui Raffensperger să-i „găsească” voturile necesare pentru a răsturna rezultatul final din acest stat controlat de republicani, unde rivalul său democrat, Joe Biden, câștigase cu aproximativ 12.000 de voturi, diferență confirmată ulterior printr-o renumărare și o serie de alte verificări. „Vreau să găsim 11.780 de voturi!”, i-a cerut Trump lui Raffensperger. Apoi, el a trecut la amenințări, invocând consecințe legale. „Ştii ce au făcut şi nu vorbeşti despre asta; este o infracţiune, nu poţi lăsa să se întâmple asta, este un risc mare pentru tine!”, a tunat Trump, în convorbirea înregistrată fără știrea sa. „Poți cere recalcularea, dar să faci acest lucru cu persoane care vor să afle răspunsuri, nu cu oameni ce nu doresc asta!”, a continuat liderul în exercițiu de la Casa Albă, invocând zvonuri ale unor „fraude”. Mai mult, el a dat senzația că este convins că a câștigat alegerile și este dispus să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a întoarce rezultatul scrutinului prezidențial, remarcă BBC. De cealaltă parte, Brad Raffensperger, alături de care se afla un procuror al statului, nu a cedat însă niciun moment și i-a transmis președintelui că rezultatele anunțate în Georgia sunt corecte. Duminică, la o zi după convorbirea telefonică avută cu oficialul republican, Trump a transmis pe Twitter că Raffensperger nu a oferit nicio informație despre presupusele fraude din Georgia, invocate de președinte. „Nu are nicio idee!”, a scris Trump. În replică, Raffensperger a transmis pe aceeași rețea de socializare: „Cu respect, domnule președinte Trump, ceea ce spuneți nu este adevărat!”.

 

Abuz de putere

 

Vicepreședintele-ales al SUA, Kamala Harris, a comentat convorbirea telefonică dezvăluită de „The Washington Post” drept „un abuz tupeist de putere”. „Dispreţul lui Trump faţă de democraţie este astfel expus”, a afirmat și democratul Adam Schiff, membru al Camerei Reprezentanților, care consideră că presiunile sunt „condamnabile”. Colega sa, Debbie Wasserman Schultz, a denunţat fapta unui „preşedinte disperat şi corupt”. „Este copleşitor", a postat pe Twitter și republicanul Adam Kinzinger, care le-a cerut colegilor săi de partid să nu-l urmeze pe preşedinte în contestarea rezultatelor scrutinului. „Nu poţi face asta cu o conştiinţă curată!", a adăugat congresmanul republican. Colegiul electoral al SUA a declarat pe 14 decembrie victoria lui Joe Biden cu 306 electori, față de 232 pentru Donald Trump. Rezultatul urmează să fie validat miercuri în Congres, unde eventualele contestații aduse fie în Senat, fie în Camera Reprezentanților pot fi dezbătute timp de două ore, urmând un vot pe marginea acestora. Pentru ca o eventuală obiecție să fie luată în calcul este nevoie de un vot majoritar în ambele Camere ale Congresului. Deși republicanii dețin majoritatea în Senat, mulți dintre ei au spus că nu vor contesta rezultatul alegerilor. 

 

Amenințat cu ancheta penală

 

Doi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor a SUA au cerut luni Biroului Federal de Investigaţii (FBI) să deschidă o anchetă penală în legătură cu preşedintele Donald Trump, deoarece acesta a făcut presiuni asupra unor oficiali pentru a invalida rezultatele alegerilor prezidenţiale, relatează dpa. Într-o scrisoare către directorul FBI, Christopher Wray, congresmanul Ted Lieu, membru al Camerei Reprezentanţilor din California, şi deputata Kathleen Rice, din New York, și-au argumentat solicitarea pe motiv că „dovada fraudei electorale a dlui Trump este acum la lumina zilei”. „În calitate de membri ai Congresului şi foşti procurori, credem că Donald Trump s-a angajat în solicitarea sau în conspiraţia de a comite un număr de infracţiuni electorale”, au scris Lieu şi Rice în scrisoare. „Vă cerem să deschideţi imediat o investigaţie penală asupra preşedintelui”, mai menţionează textul celor doi.

 

 

Vreau să găsim 11.780 de voturi! Am câștigat acest stat!”

Donald Trump

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri