Jurnalul.ro Ştiri Externe În capcana KGB. Trump i-a cerut sfatul lui Putin, întrebându-l dacă SUA ar trebui să înarmeze Ucraina

În capcana KGB. Trump i-a cerut sfatul lui Putin, întrebându-l dacă SUA ar trebui să înarmeze Ucraina

de Şerban Mihăilă    |   

Donald Trump i-ar fi cerut sfatul lui Vladimir Putin, întrebându-l pe liderul de la Kremlin dacă Statele Unite ar trebui să ajute la înarmarea Ucrainei, în timpul primei lor întâlniri față în față, atunci când actualul candidat republican în cursa pentru Casa Albă era președintele Americii.

Trump, care l-a criticat de-a lungul timpului cu înverșunare pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-ar fi întrebat pe Putin „ce crezi?”, atunci când cei doi s-au întâlnit la Hamburg, în 2017, dezvăluie publicația „The New York Times”.

Trump a insistat în ultimii doi ani că Putin „nu ar fi intrat niciodată în Ucraina”, dacă el ar fi fost președinte și a lăudat de mai multe ori relația sa „foarte bună” cu autocratul de la Moscova.

Întâlnirea - care a avut loc la trei ani după ce forțele ruse au invadat peninsula Crimeea - a fost „o deschidere” pentru Putin, care a început să exploateze „ranchiuna politică crescândă” a lui Trump la adresa Ucrainei, în încercarea de a slăbi sprijinul SUA pentru această țară, au dezvăluit oficiali ai administrației de la Washington, citați de prestigioasa publicație americană.

Trump era în funcție de numai șapte luni, atunci când cei doi s-au întâlnit. Fostul secretar de Stat, Rex Tillerson, a participat la întâlnire, care a fost „o lecție de maestru” predată de Putin pentru a modela abordarea unui președinte relativ nou față de Ucraina, mai scrie „The New York Times”.

Putin i-a spus lui Trump că Ucraina este o țară „coruptă” și „inventată” și a insistat că Rusia are „toate drepturile” de a-și exercita autoritatea asupra acestei națiuni, relatează ziarul american.

De cealaltă parte, Trump i-ar fi spus lui Putin că se gândește să dea arme Ucrainei și l-a întrebat: „Ce părere aveți?”

Liderul rus a răspuns că ar fi „o greșeală”. Ucraina ar cere doar mai mult, l-ar fi avertizat el pe Trump. Potrivit a trei oficiali americani care au fost la Hamburg, fostul președinte nu a ripostat.

Liderul rus l-a zăpăcit pe Trump

Tillerson le-ar fi spus consilierilor „nervoși” de la Casa Albă, după întâlnire: „Avem de lucru pentru a-l face pe președinte să se răzgândească în privința Ucrainei”.

Fiona Hill, fostă membră a personalului Consiliului Național de Securitate al lui Trump, care s-a aflat în orașul german cu ocazia summit-ului și a fost informată de către Tillerson asupra întâlnirii, a declarat pentru „The New York Times”: „Putin îi spunea practic lui Trump: «Nu poți avea încredere în Ucraina; nu le da nimic!»”.

Ea a adăugat că Tillerson i-a precizat că Putin a aplicat „șmecheria KGB” pe Trump.

Tillerson a fost concediat de Trump, în martie 2018. Fostul director executiv al „ExxonMobil” le-a dezvăluit ulterior unele informații despre întâlnirea de la Hamburg membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, cărora le-ar fi spus că Putin a fost „mai bine pregătit” decât Trump.

„Am petrecut mult timp în această conversație, vorbind despre modul în care Putin a profitat de fiecare ocazie pentru a promova ceea ce dorea. A existat o discrepanță în pregătire și aceasta a creat o situație inegală”, mărturisea un consilier al comisiei pentru „The Washington Post”, la vremea respectivă.

Vizibil iritat, Trump a încercat să demonteze acest lucru, afirmând că a fost „perfect pregătit” și s-a descurcat „foarte bine la acele întâlniri”.

Ucraina - subiect de șantaj

Trump a fost pus sub acuzare pentru prima dată de Camera Reprezentanților, în decembrie 2019, după ce s-a aflat că a exercitat presiuni ca Zelenski să îl investigheze pe fiul președintelui Joe Biden, Hunter, în privința unei posibile nereguli, amenințând că va suspenda ajutorul militar pentru fosta republică sovietică.

Deși Senatul l-a achitat în 2020, Trump i-a spus lui Zelenski, într-o convorbire telefonică din iulie 2019: „Se vorbește mult despre fiul lui Biden, despre faptul că Biden a oprit urmărirea penală. Mulți oameni vor să afle despre asta, așa că orice puteți face cu procurorul general ar fi minunat”. „Biden s-a lăudat că a oprit urmărirea penală, așa că, dacă puteți cerceta acest lucru (...) Mi se pare oribil!”, mai preciza el.

Ucraina se află în centrul atenției și în actuala campania prezidențială din SUA. Când Trump s-a întâlnit cu Zelenski la New York, luna trecută, el a profitat de ocazie pentru a-și declara sprijinul, atât pentru ucraineni, cât și pentru Putin. El a susținut, încă o dată, că va pune rapid capăt războiului, dacă va reveni la Casa Albă. „Avem o relație foarte bună”, le-a declarat el reporterilor, în timp ce se afla alături de Zelenski.

„Și am, de asemenea, o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin”, a adăugat el. „Și, dacă vom câștiga, cred că vom rezolva problema foarte repede”, a încheiat miliardarul american.

Trump anulase anterior întâlnirea cu liderul ucrainean, după ce Zelenski a stârnit indignarea Partidului Republican, prin vizitarea unei fabrici de muniții a armatei din Scranton, Pennsylvania, stat aflat în mijlocul unei bătălii electorale aprinse pentru Casa Albă.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri