Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: cele mai periculoase locuri din casă

Studiu: cele mai periculoase locuri din casă

de Monica Cosac    |   

Deşi majoritatea femeilor cunosc faptul că într-o casă se găsesc numeroşi germeni periculoși, mult mai puţine sunt cele care ştiu şi unde anume se adună cei mai mulţi microbi, care cresc riscul de infecţii şi îmbolnăviri. Astfel, patru din zece femei din România consideră că vasul de toaletă este locul din casă cu cei mai mulți germeni şi doar şase din 100 cred acelaşi lucru despre tocătorul din bucătărie, potrivit unui studiu recent. Cu toate acestea, specialiştii în igienă spun că numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obișnuită poate fi chiar de 100.000 de ori mai mare față de baie.

 

Potrivit studiului „Cum își curăță românii casele”, care a investigat comportamentul femeilor din România cu privire la rutina de curățenie a casei, dar și nivelul de cunoștințe cu privire la bacteriile existente în locuințe și posibilele surse de infecție din casă, 90% dintre femei cunosc faptul că pe suprafețele din casă se găsesc germeni periculoși, precum: Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de răceală și gripă), care pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută. De asemenea, 72% dintre participante cred că, pentru a preveni îmbolnăvirea familiei, este foarte important ca rutina de curățenie a casei să includă și produse de curățat care omoară bacteriile. În privinţa celor mai murdare locuri dintr-o casă, 43% dintre participantele la studiu spun că vasul de toaletă acumulează cei mai mulți germeni. Acesta este urmat de buretele de bucătărie (25%), podea (16%), tocătoare (6%), chiuveta (4%), blatul de bucătărie (3%) și frigiderul (3%).

 

Medicii atrag atenția asupra faptului că, în ciuda opiniei publice, altele sunt zonele în care acumulările de microbi sunt foarte mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, este mai crescut.

„Deși este foarte probabil ca vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată baia și casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii. Ca regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curățați cu produse de curățat care omoară bacteriile suprafețele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul ușii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanțe etc.”, spune Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.

 

De asemenea, dormitoarele și spațiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni și germeni, care cresc riscul de infecții și îmbolnăviri. „Dormitoarele conțin mult mobilier moale, în care se depozitează praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen și mătreață de la animalele de companie. De aceea, este recomandat să folosiți și în acest spațiu, un produs de curățare antibacterian”, explică dr. Marin Burlea. Medicul recomandă, de asemenea, curățarea şi dezinfectarea frecventă a telecomenzilor, televizoarelor, întrerupătoarelor și telefoanelor. Jucăriile trebuie curățate, de asemenea, în mod regulat, “cel puțin o dată pe săptămână”, mai spune medicul.

Studiul amintit mai sus a fost realizat în perioada 25-30 ianuarie 2017 şi  au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 și 16 ani.

 

Numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obișnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare față de baie, potrivit  unui studiu publicat de The Hygiene Council, în 2014, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă.

 

Virusurile de gripă sunt cei mai “longevivi” germeni şi supravieţuiesc până la trei zile în casă, conform Societăţii Române de Pediatrie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri