Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar de moarte suspectă după decesul actorului Ioan Gyuri Pascu, anchetatorii solicitând mai multe acte medicale de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi de la Institutul de Medicină Legală. De asemenea, medicul de la Ambulanţă care l-a diagnosticat pe actor cu “atac de panică” a sancţionat cu reducerea cu 10% a salariului timp de două luni.
Conform procedurii, dosarul de moarte suspectă a fost deschis imediat după decesul lui Gyuri Pascu, iar procurorii au cerut fişa de intervenţie de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov şi alte documente de la IMLegală, urmând ca după ce analizează documentele solicitate să fie audiate mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
Mai multe detalii incredibile au ieşit la iveală în urma scandalului iscat de dezvăluirea faptului că artistul fusese consultat de un medic şi tratat cu diazepam pentru “atac de panică” cu nici două ore înainte să moară de infarct. În cazul acestui doctor de pe prima ambulanţă care a intervenit în urma apelului la 112, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a declanşat o ancheta internă luni dimineață, concluziile acesteia fiind prezentate, ieri, de managerul SABIF, Alis Grasu.
Potrivit acesteia, medicul care a intervenit iniţial nu a avut cu el întregul echipament şi nu a putut face dovada consimţământului pacientului pentru refuzul de transport la spital, motiv pentru care a fost sancţionat disciplinar pentru încălcarea celor două articole ale regulamentului de ordine interioară: “Unul care obligă medicul să meargă la consultaţie cu trei truse din dotarea ambulanţei, dar acesta a avut doar una, şi cel de-al doilea legat de faptul că nu a luat acordul scris al pacientului în care să se arată că refuză transportul la spital, ci s-a mulţumit cu acordul verbal al acestuia”.
În privinţa acuzaţiilor de malpraxis, Comisia de disciplină a SABIF şi-a declinat competenţa, solicitând înaintarea dosarului către Colegiul Medicilor. Întrebată dacă ar fi trebuit să i se facă o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a spus că aceasta “este o problemă pe care ar trebui să o elucideze, coroborând datele cu examenul anatomo-patologic, Colegiul Medicilor”.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a spus că în acest caz a fost întocmit un raport medical, care va fi înaintat spre analiză Colegiului Medicilor pentru a se pronunța pe toate aspectele, inclusiv pe baza raportului toxicologic şi a autopsiei.
Pe de altă parte, ambulanţele sunt folosite pentru transportul în străinătate a unor pacienţi privilegiaţi, deşi nu e vorba de urgenţe, susţin surse din cadrul SABIF, citate de tolo.ro. Potrivit acestora, în ultimii ani, mai mulți oameni influenți și bogați, procurori și afaceriști, și-au plătit transportul peste granițe cu ambulanța de stat, care în mod normal nu face acest lucru la cererea pacienților nici măcar între orașele din țară.