Jurnalul.ro Ştiri Social Două din trei primării, fără asistent social

Două din trei primării, fără asistent social

de Monica Cosac    |   

Cu toate că sunt peste 20 de facultăţi de asistenţă socială în ţară şi aproximativ 40.000 de absolvenţi, circa 70% din primăriile din România nu au un asistent social, atrage atenţia prof. univ. Doru Buzducea, preşedintele Consiliului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR).

„Din păcate, asistenţa socială este slab dezvoltată pe cuprinsul ţării: 70% din primăriile locale nu au angajat asistent social şi avem de unde, pentru că doar 7.000 de absolvenţi profesează, iar restul de peste 30.000 aşteaptă să se deblocheze posturile şi primăriile să îi angajeze şi să aducă plus valoare societăţii, pentru că nu există comunităţi sustenabile fără asistenţă socială, iar asistenţă socială fără asistent social nu se poate”, a afirmat preşedintele CNASR, ieri,în cadrul unui eveniment desfăşurat la Craiova. Acesta a subliniat că asistentul social este cel care intră în casele oamenilor, monitorizează problemele sociale, oferă sprijin celor care au nevoie şi „previne instalarea anumitor patologii sociale”.

Tocmai de aceea, deşi nu este uşor pentru primăriile sărace să susţină asistenţa socială, se pot găsi soluţii şi rezolvări cu ajutorul autorităţilor central, a mai ţinut  să precizeze preşedintele CNASR.  

„Această zonă din România are un număr foarte mare de copii instituţionalizaţi - 1.500 de copii - şi 1.500 de salariaţi (o mare aglomerare urbană din Craiova se află în această instituţie). (…) Lucrurile nu stau pe roze, deşi peste 30% din bugetul judeţului se duce către DGASPC, ceea ce e foarte mult pentru un judeţ sărac şi o regiune săracă din cele 20 de regiuni de acest fel ale UE”, a spus şi Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

1.500 de copii instituţionalizaţi sunt doar la nivelul judeţului Dolj, iar o treime din bugetul local ajunge la Direcţia de asistenţă socială.

Subiecte în articol: primarii fara asistent social
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri