"Aş porni de la sintagma formulată de Nicolae Iorga, care spunea că solidaritatea naţională şi identitatea de neam trebuie să reînvie ca să ne scoată din mlaştina în care ne-am scufundat atât de mult de la un cap la celălalt. Este momentul în care să ne reamintim într-adevăr de ce am fost şi cine am fost cândva.
Pe de altă parte, cu durere trebuie să spun că îmi amintesc de două strofe dintr-o poezie extraordinară a unui poet martir care s-a numit Andrei Ciurunga. De altfel, îl chema şi Robert Cafuleanu, fiind născut în judeţul Caful, şi care spunea în poezia 'Nu-s vinovat faţă de ţara mea', două strofe îmi amintesc, care sunt sugestive şi emoţionante: Nu-s vinovat c-am îndârjit şacalii / Şi c-am răcnit cu sufletul durut / Că nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii / Că urăsc hotarul de la Prut / Şi dacă am striga la haitele ce fură / Adâncul, codrul, cerul, stea cu stea / Nu-s vinovat faţă de ţara mea.
Este tragică această reflecţie a lui Andrei Ciurunga, care a fost al doilea Radu Gyr al nostru şi care a fost un martir al canalului, de trei ori arestat şi care a reuşit să sugereze exact durerea poporului român şi durerea basarabenilor. Pe de altă parte, iniţiativa excepţională pe care aţi avut-o cu bustul lui Alexandru Marghiloman, să ştiţi că mă obligă foarte mult şi chiar v-aş cere sprijinul pentru a întrona un bust pe o alee principală din Basarabia a domnitorului Alexandru Ioan Cuza", afirmă dr. Bogdan Cuza.