Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Cătălin Copăescu: Peste 60% dintre români se confruntă cu excesul ponderal, iar 1 din 4 suferă de obezitate morbidă

Dr. Cătălin Copăescu: Peste 60% dintre români se confruntă cu excesul ponderal, iar 1 din 4 suferă de obezitate morbidă

de Redacția Jurnalul    |   

Dr. Cătălin Copăescu, expert în chirurgia bariatrică, a vorbit la Antena 3 CNN despre importanța abordării obezității, mai ales atunci când excesul ponderal devine extrem de pronunțat. În acest context, chirurgia obezității reprezintă o opțiune viabilă pentru a recăpăta sănătatea persoanelor afectate.

În ultimele două decenii, problema obezității a devenit o provocare majoră pentru sănătatea publică, afectând aproximativ 30% din populația adultă la nivel global. Această creștere alarmantă este adesea atribuită unui stil de viață sedentar și alegerilor alimentare nesănătoase.

Peste 100 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de consecințe legate de excesul ponderal, inclusiv aproximativ 10 milioane de copii. În România, situația este alarmantă, cu peste 60% dintre locuitori având probleme legate de surplusul de greutate, iar 1 din 4 români fiind încadrați în categoria obezității morbide.

Un criteriu simplu pentru evaluarea excesului ponderal este calculul Indicelui de Masă Corporală (IMC), care se obține raportând greutatea la pătratul înălțimii. Dr. Cătălin Copăescu a explicat că un IMC între 20-25 kg/metru pătrat este considerat normal, între 25 și 30 indică supraponderalitate, iar peste 30 sunt clasele de obezitate, cu valori de la 31,32 până la peste 50 pentru super obezitate morbidă.

"Indicele de masă corporală care ne va poziționa într-una dintre clase. Fie suntem în zona normală, dacă indicele este între 20-25 kg/ metru pătrat, apoi, dacă avem între 25 și 30 suntem supraponderali, iar clasele de obezitate încep cu 31,32 și peste 50, unde discutăm de super obezitate morbidă", a mai precizat Cătălin Copăescu.

Riscurile operației de micșorare a stomacului

Despre intervenția chirurgicală pentru micșorarea stomacului, medicul a subliniat că riscurile sunt foarte reduse, cu mai puțin de 1% complicații asociate. Procedura asigură o scădere semnificativă a greutății, iar 25%-30% din excesul ponderal dispare în prima lună după intervenție. Dr. Copăescu a adăugat că senzația de foame devine aproape inexistentă, iar în primul an se așteaptă ca pacientul să ajungă la o greutate normală, menținându-se ulterior în jurul acelei valori.

„Riscurile unor complicații sunt foarte reduse, fără precedent. Mai puțin de 1% complicații asociate. Discutăm de 2,3 zile de internare în spital, de un parcurs care nu asociază dureri. Ne așteptăm la o scădere ponderală semnificativă.

25%-30% din excesul ponderal dispare în prima lună după intervenție. Este aproape lipsită senzația de foame.

La finalul primului an ne așteptăm să ajungă la greutate normală, iar în anii care urmează să se mențină în jurul acelei greutăți", a spus Cătălin Copăescu la Antena 3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri