Jurnalul.ro Special Interviuri Dr.  Florin Rădulescu: „Spaima în faţa curentului este o poveste”

Dr.  Florin Rădulescu: „Spaima în faţa curentului este o poveste”

de Florin Condurateanu    |   

Doctorul în medicină Florin Rădulescu, unul dintre cei mai cunoscuţi reumatologi, subliniază că bolile reumatice, peste 120, se clasifică în boli de uzură, artrozele - care se instalează prin trecerea anilor şi degradarea în articulaţii - şi categoria bolilor reumatice inflamatorii, mai rare, dar periculoase.

Florin Condurățeanu: Este frica de curent „m-a tras curentul” - o invenţie românească? Alte popoare nu se tem de mişcarea de aer între o uşă şi o fereastră deschisă.

Dr. Florin Rădulescu: Intră adesea pe uşa cabinetului oameni îndoiţi de suferinţă care se vaită că s-au înţepenit la şale fiindcă i-a tras curentul. Pentru a le mai calma suferinţa, le facem infiltraţii cu antiinflamatoare în apropierea nervului lezat de inflamaţie şi folosim ace lungi de 10 centimetrii pentru a ajunge în veci-nătatea nervului suferind. Păi ce curent de aer poate străbate 10 centimetri de ţesuturi, muşchi, piele pentru a pătrunde atât de adânc? Ar trebui un uragan, nu un curent de aer. Mişcarea de aer între geamuri şi uşi deschise, deci incriminatul curent de aer, poate să scadă temperatura cu 1-2 grade şi frigul să deranjeze, dar nu curentul care face rău pasămite în sciatică şi alte necazuri reumatismale.

F.C.: În artroze se observă o polemică între ortopezi şi reumatologi. Ortopezii propun mai devreme soluţia radicală de grefare a unei proteze, reumatologii nu se grăbesc la operaţie. Care e soluţia?

F.R.: Noi credem că trebuie apelat la grefarea unei proteze când s-au epuizat celelalte soluţii nechirur-gicale. În artroze, medicul reumatolog trebuie să utilizeze medicamente şi infiltraţii pentru potolirea durerilor. Trebuie să se facă şi exerciţii de kine-toterapie, cu un specialist în recuperare, menite să păstreze mobili-tatea articulaţiilor. Infiltraţiile se fac cu derivaţi de acid hialuronic, component al lichidului sinovial din articulaţie, acel lichid produs de căptuşeala interioară a articulaţiei, membrana sinovială. Timp de o săptămână se fac infiltraţii cu trei medicamente. Infiltraţiile se repetă la şase luni sau la un an. În cazuri mai grave, se apelează şi la infiltraţii cu cortizon.

F.C.: Când o articulaţie doare, se umflă, e înroşită. Unii pun ceva cald, e bine?

F.R.: Fiind vorba de o inflamaţie, mai recomandată decât aplicarea căldurii este o pungă de gheaţă pe articulaţia fierbinte.

Uzura, degradarea în articulaţii apar prin stricarea cartilajului, cel ce joacă rolul de amortizor. Cu trecerea anilor el devine rugos, îşi pierde lustrul şi se macină, se roade. În fazele avansate, cartilajul este ros de tot şi apare frecarea os pe os, teribil de dureroasă fiindcă oasele au reţea de nervi, în vreme ce cartilajul n-are nervi să doară. Cu înaintarea în vârstă se pierd componente şi din lichidul sinovial, cel produs de căptuşeala interioară a arti-culaţiei. Se deteriorează şi vâscozitatea lichidului sinovial şi ungerea devine insuficientă. Unii recomandă suplimente nutritive pentru stimularea producerii de noi celule de cartilaj, dar nu există dovezi că se poate reface cartilajul. Cel mult, se întârzie degradarea lui. Dintre bolile inflamatorii, cea mai frecventă este poliartrita reumatoidă care atacă articulaţii mici, la degete, la încheietura pumnului, mai puţin sunt lezate articulaţiile mari şi calde, şoldul, genunchiul. Degetele se deformează ca nişte vreascuri, aşa cum a păţit marea Edith Piaf, care-şi ascundea degetele teribil de urâţite. Când un om simte dureri la aceste articulaţii, care se umflă şi devin roşii, trebuie să se prezinte la medic pentru diagnostic şi tratament de frânare a artritei reumatoide.

Subiecte în articol: Dr. Florin Rădulescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri