Jurnalul.ro România inteligentă Dr. Radu Țincu avertizează asupra riscurilor drogurilor la vârste fragede

Dr. Radu Țincu avertizează asupra riscurilor drogurilor la vârste fragede

de Redacția Jurnalul    |   

Dr. Radu Țincu, șeful secției ATI II - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgență București, a tras un semnal de alarmă privind consumul de droguri în rândul tinerilor, în cadrul conferinței „PREVENȚIE, NU ADICȚIE. Investiție pentru siguranța generațiilor viitoare”. El a subliniat riscurile majore asociate consumului de substanțe psihoactive, în special la vârste fragede.

„În spital, observăm, la fel ca Agenția Națională Antidrog, o scădere alarmantă a vârstei de debut în consumul de droguri. Acum 10 ani, nu întâlneam copii de 12-13 ani internați pentru supradoze de substanțe psihoactive. În prezent, ne confruntăm cu poliadicții, în locul dependenței de o singură substanță. Este șocant să vezi analize ce relevă prezența simultană a 6-7 substanțe psihoactive și alcool la tineri de 17-18 ani”, a declarat dr. Țincu.

În ultimii ani, a avut loc o tranziție de la drogurile clasice la noile substanțe psihoactive, mai accesibile și mai ieftine. „Aceste substanțe, disponibile la prețuri de 7-8 lei, sunt mult mai ușor de procurat decât cocaina, un drog foarte scump. Producția acestor substanțe a crescut semnificativ, fiind obținute prin sinteză chimică și produse deja în UE”, a explicat el.

Îngrijorarea majoră vine din potența ridicată a noilor substanțe psihoactive. „Acestea duc la supradoze foarte ușor și creează premisele pentru dependențe severe, modificând rapid expresia receptorilor la nivel celular și generând sevraje puternice. Tinerii afectați manifestă depersonalizare și comportamente dezorientate, fiind complet decuplați de timp și spațiu în timpul sevrajului”, a adăugat dr. Țincu.

El a avertizat asupra impactului pe termen lung asupra sănătății neuro-psihice a tinerilor consumatori de substanțe psihoactive.„Cred că aici ar trebui să ne punem problema: ce se va întâmpla în următorii 10-15 ani cu societățile europene în momentul în care acești tineri care consumă astfel de substanțe vor avea anumite sechele neuro-psihice definitive. Sunt foarte multe studii care arată impactul pe care consumul de substanțe psihoactive noi în perioada adolescenței îl are în perioada adultă. Vorbim de tulburări de comportament, tulburări de agresivitate și, foarte mulți dintre ei, chiar cu tulburări psihiatrice”, a concluzionat dr. Radu Țincu în cadrul conferinței România Inteligentă.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri