Dumitru Prunariu a explicat pentru MEDIAFAX cum s-a schimbat rolul astronauţilor de la zborul său în spaţiu la tehnologia de la bordul navetei Crew Dragon, după ce Doug Hurley şi Bob Behnken au făcut un tur online al capsulei pentru public imediat ce au ajuns în spaţiu.
”Diferenţa tehnologică este enormă...Aparatele pe care le-am folosit eu îşi îndeplineau exact sarcinile pentru a funcţiona în acea navă cosmică, pentru a o duce pe orbită, pentru a efectua joncţiunea cu staţia orbitală. La fel şi aparatele acestea, doar că totul este mult mai puternic informatizat acum. Acţiunea astronauţilor la bordul acestei noi nave cosmice, Dragon Crew, este minimă. Ei trebuie în principal să urmărească ce se întâmplă, au mai puţin capacitatea de a da comenzi. Cu toate acestea există şi un regim manual în anumite faze ale zborului....Durata de la ajungerea în spaţiul cosmic până la joncţiunea cu Staţia Cosmică Internaţională este de 19 ore. Ei bine, o rotaţie completă în jurul pământului se efectuează într-o oră şi jumătate. În aceste 19 ore, cei doi astronauţi, foarte experimentaţi de altfel, care au zboruri la activ cu naveta spaţială, au deţinut funcţii operative importante, funcţii de execuţie importante, care înţeleg perfect toate procesele care se petrec şi modul în care sunt analizate toate datele, vor avea şi sarcina de a prelua comanda manuală în anumite perioade ale zborului pentru a testa cum funcţionează acest regim manual în condiţii reale de zbor”, a explicat Prunariu.
Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român, la 14 mai 1981 devenind primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
SpaceX şi NASA au lansat, sâmbătă, naveta Crew Dragon, prima misiune cu echipaj uman din cadrul acestei colaborări. Naveta a intrat pe traseul pe care îl va urma timp de 19 ore până la Staţia Spaţială Internaţională, care se află pe orbită.