Jurnalul.ro Auto După ce să te ghidezi atunci când cumperi anvelopele de iarnă

După ce să te ghidezi atunci când cumperi anvelopele de iarnă

Odată cu venirea sezonului rece, ai obligații legate de pregătirea mașinii pentru condițiile speciale de drum. Una dintre ele se referă la achiziția și montajul anvelopelor de iarnă.

 Cum să te ghidezi la achiziția anvelopelor de iarnă

Pe lângă simpla informare, poți să te informezi și cum poți evita anumite erori sau înșelăciuni. Prin urmare, uite de ce aspecte să ții cont:

Caută specificațiile din CIV

În Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) vei găsi rubrica dedicată dimensiunii anvelopelor. De aici îți poți lua cele mai relevante informații cu privire la ce anvelope poți să folosești la mașina ta. De exemplu, informațiile pot fi de forma „205/ 65 R16 91V”, unde:

  • 205 milimetri reprezintă lățimea anvelopei;
  • 65 milimetri reprezintă înălțimea anvelopei;
  • R16 reprezintă construcția și anvergura anvelopei, mai precis „R” vine de la „Radial”, iar cifra 16 este diametrul care se măsoară în inchi;
  • 91V reprezintă indicele de sarcină și viteză: „91” semnalează faptul că suportă o greutate de până la 615 kilograme, iar „V” că poate rula cu o viteza maximă de  240 de kilometri pe oră.

 

Acum, că știi dimensiunea exactă a anvelopelor, te poți focusa pe următorii indicatori și marcaje:

Data de fabricație

Prescurtat „DOT”, îți va prezenta informații importante cu privire la data de fabricație, numele producătorului și țara de proveniență a anvelopei. De exemplu, poți avea un cod DOT J3EX 0521, unde J3EX face trimitere la referințele tehnice de fabricație, iar 0521 înseamnă că anvelopa a fost produsă în săptămâna a cincea din anul 2021.

Marcajele de iarnă

O anvelopă de iarnă trebuie să aibă inscripția „M+S”, adică „Mud & Snow”. În traducere liberă, înseamnă că este dedicată pentru noroi și zăpadă. În plus de asta, anvelopa de iarnă vine cu inscripționată cu un fulg de zăpadă și profilul unui munte. Așa te asiguri că anvelopa este chiar una de iarnă. 

Profilul anvelopei

De regulă, anvelopele de iarnă noi au un profil între 9 și 11 milimetri adâncime, în funcție de producător. Deși limita de uzură legală este de 1,6 milimetri, este recomandat să înlocuiești anvelopele de iarnă uzate care au un profil de 3-4 milimetri adâncime pe banda de rulare. Sub aceste valori, distanța de frânare crește foarte mult.

Etichetele energetice de care să ții cont

Le găsești lipite pe anvelope, dar și în prezentarea pe care o vezi pe site-ul comerciantului de anvelope sau pe piese auto din Constanta.

Aderența pe carosabil umed

Marcajul se face de la „A”, care înseamnă cele mai bune performanțe, la „G”, unde vei avea cele mai slabe performanțe pe carosabilul umed. Îți recomandăm anvelope care să aibă clasa „A” sau „B”. Asta pentru că distanța de frânare pe un carosabil periculos, așa cum este cel umed, se poate reduce chiar și cu până la 30% dacă alegi o clasă superioară.

Consumul de carburant

Marcajul se face tot de la „A” la „G”, diferența dintre cele două categorii clase putând ajunge chiar și la 8%. Așadar, poți economisi ceva combustibil dacă alegi un set de anvelope care să se încadreze între clasele „A”, „B” sau maximum „C”.

Nivelul de zgomot

Se măsoară în decibeli (dB). Deși se referă la nivelul de zgomot care se manifestă în exterior, în timpul deplasării cu o viteză de peste 80 de kilometri pe oră, este un parametru care contează și în ideea de a avea o cât mai bună liniște în habitaclu. De aceea, o anvelopă sub 70 dB este considerată una cu un nivel optim în privința zgomotului interior.

De unde să cumperi anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă le poți cumpăra de unde îți este mai convenabil. Ulterior, va trebui să apelezi și la o vulcanizare pentru montajul acestora. De asemenea, poți discuta cu specialiștii din centrele de service specializate în aceste operațiuni (demontare, montare și servicii de geometrie), care te pot ajuta inclusiv cu comandarea anvelopelor de iarnă potrivite. În acest mod, vei evita să te complici cu depozitarea și transportul anvelopelor de acasă la service.

Când trebuie să ai anvelope de iarnă la mașină

Anvelopele de iarnă se montează la mașină doar atunci când circuli pe un carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Așadar, în ciuda unor informații greșite pe care le poți citi sau auzi, aceasta este obligativitatea din punct de vedere al OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Prin urmare, nu se prevede o dată limită și nici o temperatură minimă exterioară pentru folosirea acestor tip de anvelope.

 

Acum știi cum să te informezi privind achiziția corectă a unor anvelope de iarnă pentru mașina ta. În lipsa lor, poți primi o amendă de până la 2.900 lei, cu posibilitatea de a fi reținut și certificatul de înmatriculare. Există o singură excepție, aceea de a avea mașina echipată cu anvelope all season!

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Subiecte în articol: anvelope iarna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri