Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate E adevărat că dacă mânânci mai puţin se micşorează stomacul?

E adevărat că dacă mânânci mai puţin se micşorează stomacul?

de Anca Arambaşa    |   

Dacă reduci din cantitatea de mâncare pe care o ingeri, ţi se va micşora stomacul şi te vei sătura cu mai puţină mâncare?

Cu toţii am auzit că diminuarea caloriilor duce la un apetit mai redus şi cum, în timp, stomacul nostru elastic se va micşora, putând fi săturat cu porţii mai mici.

Oricât de ridicol ar suna, acest lucru e adevărat, spun experţii. Într-adevăr,stomacul are proprietăţi care îi oferă elasticitate şi îşi poate schimba mărimea, explică gastroenterologul Nitin Kumar. Spre exemplu, elasticitatea ajută stomacul să se îndoape cu o porţie uriaşă de mâncare şi ne ajută să nu fim lihniţi în vremuri de foamete, scrie The Prevention.

Stomacul este capabil să revină la forma iniţială după o masă copioasă, dar nu se va micşora chiar dacă vei continua să mănânci mult, mult mai puţin, adaugă Kumar. În plus, dacă doar de asta ar fi fost nevoie pentru ni se micşora stomacul, ar fi însemnat ca oamenii cu o greutate normală să mănânce porţii mai mici decât cei supraponderali sau obezi. Ceea ce nu este cazul, conform rezultatelor publicate în revista de specialitate „Gastroenterology”. Indiferent de greutatea pe care o avem, mărimea stomacului este aproape la fel.

De fapt, majoritatea oamenilor se simt mai flămânzi atunci când reduc din cantitatea de calorii consumată în mod normal. Doctorul spune că „numeroase procese psihice şi hormonale vor încerca să te facă să ajung la greutatea de dinainte”. Corpul tău va fi „inundat” de grelină, hormonul foamei, şi vei rezista tot mai greu tentaţiei. În acelaşi timp, temperatura organismului şi rata metabolismului vor încetini, cu scopul de a conserva energie importantă.

Nimic din toate astea nu spune că pierderea în greutate e imposibilă. Dar pentru a avea succes, trebuie să reduci gradual cantitatea de alimente, pentru ca organismul tău să nu intre în panică şi să creadă că nu va mai primi mâncare niciodată. Asta înseamnă că în loc să începi o dietă drastică, mai bine consumă cu 100-200 de calorii mai puţin pe zi, spune gastroenterologul Kumar. Este suficient pentru a slăbi treptat şi sustenabil.

 

Citeşte şi:

Te chinuie durerea în gât? Iată 8 lucruri pe care trebuie să le încerci pentru a o trata

 

Sfatul medicului. 5 CAUZE ALE ÎNGRĂȘĂRII pe care nici nu le bănuiai

 

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui

 

Studiile arată că acest obicei legat de smartphone-uri poate încheia o relaţie

 

Acesta este ceaiul care ajută la scăderea tensiunii arteriale

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri