Jurnalul.ro Cultură Film E mai, e Festivalul Filmului European!

E mai, e Festivalul Filmului European!

de Magdalena Popa Buluc    |   

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie.

Festivalul Filmului European este unul dintre cele mai importante și longevive programe organizate de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

În București, Festivalul se desfășoară între 9 – 15 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 9 mai), Cinema Elvire Popesco și Cinema Union (10 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).

Ediția actuală reprezintă, prin selecția filmelor, un omagiu adus libertății și democrației, precum și o reafirmare a valorilor europene. La Gala de deschidere a celei de-a 28-a ediții a Festivalului Filmului European (joi, 9 mai, ora 19.00, Sala Luceafărul) va fi prezentat filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons în regia lui Stephan Komandarev, 2023, Bulgaria / Germania, 1h54 (Globul de cristal pentru cel mai bun film, Cea mai bună actriță, Premiul Juriului Ecumenic – Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary)

Filmul va fi proiectat în versiune originală, subtitrat în limba română și engleză.

 

Programul va continua astfel:

Botoșani: 10 – 12 mai, Cinema Unirea

Târgu Mureș: 16 – 18 mai, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia

Sibiu: 17 – 19 mai, Gala – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia | Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor

Chitila: 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului

Curtea de Argeș: 18 – 19 mai, La Conac

Brașov: 24 – 26 mai, Centrul Cultural Reduta

Chișinău: 6 – 8 iunie, Cinema Odeon.

Când armele vorbesc, muzele tac, spunea Cicero acum două mii de ani. Noi vă propunem să nu ne lăsăm descurajați de perioada densă pe care o traversăm și să încurajăm muzele să se exprime. Mergeți la expoziții, la teatru, la concerte, la film! Împreună cu partenerii noștri europeni, vă invităm să veniți la Festivalul Filmului European, să vedeți filme care ne ajută să deslușim mai bine epoca în care trăim, sau care, dimpotrivă, ne fac s-o uităm pentru două ore. Continuăm tradiția edițiilor anterioare de a poposi în orașe în care filmul european nu ajunge cu ușurință, dar noutatea este că am inclus pe harta din 2024 a festivalului și Chișinăul. Este modul nostru de a celebra faptul că Uniunea Europeană a decis, în decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, și de a omagia parcursul european al acesteia, în perspectiva de a fi din nou alături de România, ca state membre ale Uniunii.” a spus Liviu Jicman, președinte al ICR, vicepreședinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Anul acesta, FFE propune un program generos de 41 de filme de lungmetraj, din care 34 în premieră națională, validate festivalier cu asupra de măsură: marele premiu de la Salonic, marele premiu de la Karlovy Vary, marele premiu de la San Sebastian, marele premiu de la Cinema du réel, marele premiu de la DocLisboa. Li se adaugă câștigătorii secțiunilor Encounters de la Berlinale și Un certain regard de la Cannes. În sfârșit, cel mai bun documentar de la Sarajevo, câștigătorul Ursului de Argint la Berlinale, câștigătorul al premiului pentru cel mai bun regizor la Venezia Orizzonti.

„Marcăm 35 de ani de la Revoluție cu filme care vorbesc despre drepturi câștigate. Poate cel mai important, ne bucurăm de libertate de mișcare, însăși premisa documentarului austriac Mâine mă duc, filmat în principal în România. Cornul de secară / The Rye Horn, câștigătorul marelui premiu la festivalul de la San Sebastian, evocă libertatea de a dispune cum vrem de corpurile noastre. În sfârșit, Acțiune directă / Direct Action, marele câștigător al secțiunii Encounters de la Berlinale, e un monument închinat libertății de exprimare și de a protesta.

Asta nu înlătură însă perspectiva abuzurilor, cum aflăm din Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons, câștigătorul marelui premiu la festivalul de la Karlovy Vary, sau a inechităților, care stau la baza lui Plouă în casă / Il pleut dans la maison, prezentat în premieră în secțiunea Semaine de la critique la ediția din 2023 a Festivalului de la Cannes. Dar să reținem motivele de bucurie: suntem liberi să alegem ce conținuturi consumăm, liberi să ne exprimăm cum găsim de cuviință în legătură cu ele, liberi să visăm.

Iar ediția 2024 a Festivalului Filmului European confirmă o realitate incontestabilă și totodată un lux, unul care poate părea minor, dar nu mai puțin un lux, dacă îl privim prin antiteză cu trecutul: avem liber la filme!”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

Ambasador ediției din acest an a Festivalului este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de la Sofia.

***

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Subiecte în articol: festivalul filmului european
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri