Jurnalul.ro Editoriale E pregătită Europa să-i migreze creierele către America?

E pregătită Europa să-i migreze creierele către America?

de Ionuț Bălan    |   

În vremea în care Statele Unite îşi pun problema să readucă în prim-plan clasa de mijloc şi performanţa economică, liderii Europei spun că nu există spaţiu pentru micşorarea taxelor şi continuă să facă relaxare monetară.

Da, dar dacă programul lui Trump se va bucura de succes, creierele din UE s-ar putea să migreze către America. Până acum n-a fost cazul pentru că politicul a dictat economicului de ambele părţi ale Atlanticului.

Ca să simplificăm discuţia, în capitalism e nevoie de capacitarea forţei de muncă şi a creativităţii pentru a se asigura dezvoltarea cu ajutorul productivităţii şi a pieţelor. În socialism e importantă doar puterea clasei politice şi redistribuirea, ce nu îmbogăţeşte pe nimeni. De aceea, în societăţile în care politicul dictează economicului, problemele nu se pun în termeni de relaxare fiscală, pieţe, clasă de mijloc, productivitate.

Şi mai preocupată de a-şi administra eficient resursele pare Rusia decât UE. Acolo, marea masă de oameni e manipulată, dar Federaţia creează şi educă elita, realizează că e compatibilită cu SUA, de care vrea să se apropie. Ceea ce lasă în ofsaid UE.

În acest timp, România e condusă de un guvern de tehnocraţi, care, teoretic, ar trebui să provină din elită. Dar, din păcate, rezultatele economice nu indică asta. Elita nu-i în măsură să pună la punct mediul economic să atragă capital: investiţii străine sau măcar suficiente fonduri europene. Spre deosebire de americani şi ruşi, la noi, clasa de mijloc nu se formează, pentru a alimenta elita. În locul productivităţii e pusă disciplina, iar faptul că economia creşte arată că se fură mai puţin. Însă creşterea nu se realocă în venituri prin intermediul productivităţii şi pieţelor. Tehnicienii nu-s în măsură să vină cu remedii economice. Şi, după ce că elita e subţire, e arondată pe lângă partide.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri