Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Echipajul SpaceX pe Stația Spațială Internațională (ISS) a revenit pe pământ după 6 luni pe Stația Spațială Internațională

Echipajul SpaceX pe Stația Spațială Internațională (ISS) a revenit pe pământ după 6 luni pe Stația Spațială Internațională

Echipajul SpaceX pe Stația Spațială Internațională (ISS) a revenit pe pământ în această dimineață. Capsula Crew Dragon a amerizat în siguranță în Golful Mexic din Florida. Misiunea științifică a durat 6 luni și a cuprins mai multe experimente, scrie Reuters. .

Endurance a fost alcătuită din 3 astronauți NASA și unul german, al  Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Călătoria de întoarcere a durat 23 de ore. Ei au efectuat sute de experimente ştiinţifice şi demonstraţii tehnologice pe ISS, aflat la o altitudine de 400 de kilometri deasupra Terra. Crew Dragon 3 a revenit pe Pământ cu o încărcătură de circa 250 de kilograme.

Aceștia s-au aflat pe orbită din data de 11 noiembrie. Este vorba  despre Tom Marshburn, de 61 de ani, trei astronauţi aflaţi la prima misiune în spaţiu Raja Chari, de 44 de ani, şi Kayla Barron, de 34 de ani, de la NASA şi Matthias Maurer, de 52 de ani, de la ESA.

SpaceX este o companie privată fondată în 2022 de miliardarul american Elon Musk.

Printre experimentele realizate au fost cultivarea de ardei iute și bumbac în spațiu, combustie gazoasă cu flacără în microgravitaţie şi secvenţieri de ADN ale bacteriilor din interiorul staţiei. Au fost testate și noi dispozitive robotice.

Crew 4 a plecat, săptămâna trecută, pe ISS. Astronautul rus Oleg Artemyev a preluat comanda avanpostului înainte de plecarea spre Terra a Endurance.

 

Subiecte în articol: iss spacex
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri