Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Turciei revine pe creștere, pentru prima oară în acest an

Economia Turciei revine pe creștere, pentru prima oară în acest an

Economia Turciei a crescut cu 0,9% în trimestrul trei din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, înregistrând primul avans din acest an, după trei trimestre de declin consecutiv.

Datele publicate de Institutul de Statistică (TurkStat) arată o expansiune a PIB-ului de 0,4% în trimestrul trei din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce analiştii estimau un avans 1,1%.

De asemenea, au fost revizuite datele pentru trimestrul doi din 2019, când s-a înregistrat o creştere trimestrială de 1%, faţă de 1,2% raportată anterior de TurkStat.

Avansul anual din perioada iulie-septembrie 2019 s-a datorat creşterii cu 3,8% în sectorul agriculturii, cu 1,9% a cheltuielilor gospodăriilor şi cu 1,6% în industrie, în timp ce în construcţii s-a înregistrat un declin de 7,8%.

Analiştii intervievaţi de Reuters estimează o creştere de 0,5% a PIB-ului Turciei în 2019.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

Cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a înregistrat în 2018 un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a estimat recent că economia Turciei ar urma să se contracte cu 1% în 2019, înainte de a se redresa gradual anul viitor, la 2,5%.
"Deprecierea lirei şi ratele ridicate ale dobânzilor vor continua să afecteze consumul şi investiţiile, deşi exporturile ar putea avea o contribuţie semnificativă la avansul PIB-ului", se arată în raportul BERD.

AGERPRES

Subiecte în articol: turcia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri