Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economie la încălzire. Oprim căldura când plecăm de acasă? Ce soluție alegem pentru camerele pe care nu le folosim?

Economie la încălzire. Oprim căldura când plecăm de acasă? Ce soluție alegem pentru camerele pe care nu le folosim?

de Redacția Jurnalul    |   

Facturile la încălzire sunt tot mai mari iar zvonurile privind sistarea plafonării prețurilor la energie dă naștere la temeri în rândul consumatorilor. Aceștia caută soluții pentru reducerea costurilor și apar astfel întrebările dacă este bine sau nu să oprim căldura atunci când plecăm de acasă sau în camerele pe care nu le folosim.

Problema încălzirii locuințelor preocupă majoritatea românilor, împovărați de facturile ridicate. Există însă soluții pentru reducerea costurilor și păstrarea unui mediu confortabil în casă.

Cum încălzești camerele nelocuite

În loc să oprești total încălzirea în camerele pe care nu le folosești este bine să o dai la un nivel mai scăzut. Altfel se vor răci pereții și în celelalte încăperi va fi mai frig, chiar dacă setezi caloriferele la maxim. Totodată, în acele camere există riscul să apară umezeala și mucegaiul. În plus, este bine să închizi ușile și să aerisești din când în când. 

Totodată, dacă ai centrală proprie, să oprești total caloriferele în anumite zone din casă va aduce probleme în circuitul de încălzire. 

Cum menții căldura în locuință când pleci de acasă

Când afară este extrem de frig, credem că lăsând centrala pornită la o temperatură scăzută toată ziua se reduc costurile. Energy Saving Trust spune că aceasta ar fi o concepție greșită. De fiecare dată când încălzirea este pornită, o parte din căldură se pierde prin pereți și ferestre. Cu cât folosești mai multă căldură, cu atât pierzi mai multă căldură. Energy Saving Trust recomandă setarea unui interval orar în care să pornești încălzirea cu puțin timp înainte să ajungi acasă, astfel încât în locuință să fie o temperatură plăcută la sosire.

Dacă ești racordat la sistemul centralizat de încălzire poți seta caloriferele la un nivel mai scăzut, altfel risti ca atunci când ajungi acasă să găsești frig în locuință și va dura mai multe ore până  când se va încălzi. 

Ce faci când lucrezi de acasă

Dacă lucrezi de acasă, vei petrece probabil majoritatea timpului într-o singură cameră. O soluție poate fi setarea caloriferelor pe minim și instalarea unui calorifer electric în birou, neconectat la sistemul de încălzire centrală. Radiatoarele electrice moderne au timer și se pot conecta la sisteme smart home, astfel încât să încălzești doar camera pe care o folosești. Această soluție îți va crește însă semnificativ costurile la electricitate. 

O variantă ar fi să încălzești mai bine camera în care lucrezi și să setezi o temperatură mai scăzută în celelalte. 

 

Subiecte în articol: iarna căldură incalzire locunte
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri