Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Editarea genetică reuşeşte să aducă pe piaţă un fruct sălbatic

Editarea genetică reuşeşte să aducă pe piaţă un fruct sălbatic

Cireşele de pământ, sau Physalis, au potenţialul de a deveni unele dintre cele mai populare fructe, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit cât de repede genomul CRISPR poate domesticii aceste plante sălbatice, scrie Science Alert.

Cu ajutorul oamenilor de ştiinţă, planta poate fi introdusă în agricultura obişnuită, fiind cultivată la scară largă, în condiţiile în care fructul acesteia este plin de vitamine. Astfel, editarea genetică poate aduce pe piaţă un nou fruct, cu proprietăţi îmbunătăţite.

În mod normal, cireşele de pământ sunt dificil de crescut, având în vedere că fructele cad frecvent înainte să fie coapte, ceea ce face dificilă cultivarea lor la scară largă.

Într-un alt studiu, cercetătorii au demonstrat că procesul de domesticire poate să-şi producă efectele în doar câţiva ani, mulţumită controlului oferit de editările genetice foarte precise.

“Chiar sunt de părere că, folosind o abordare corectă, cireşele de pământ pot deveni o cultură importantă.”, spune cercetătorul care a condus studiul, Zachary Lippman, de la Cold Spring Harbor Laboratory. “Aceasta este o dovadă bună că editarea genelor poate aduce alte plante sălbatice sau culturi orfane în producţia de masă”, a mai spus Lippman.

Metoda de lucru a fost descrisă în detaliu în revista Nature Plants, publicată pe 1 octombrie.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri