Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Efectele benefice ale aromaterapiei asupra creierului la vârstnici

Efectele benefice ale aromaterapiei asupra creierului la vârstnici

de Redacția Jurnalul    |   

Aromaterapia ajută la îmbunătățirea memoriei, gândirii și odihnei pentru persoanele vârstnice. Esențele de plante încetinesc apariția demenței.

Aromaterapia în timpul somnului îmbunătățește funcțiile cognitive

Aromaterapia poate îmbunătăți gândirea, memoria și somnul la vârste înaintate, potrivit unui nou studiu. Anumite parfumuri stimulează funcțiile cognitive și încetinește apariția demenței odată cu înaintarea în vârstă. Iată care sunt cele mai eficiente arome.

Deși simțul olfactiv este mai slab la oameni decât la alte animale, putem totuși distince până la 20.000 de arome diferite.  

Totodată, între miros și memorie există o legătură puternică deoarece ne ajută să ne accesăm amintiri și emoții pe care le-am trăit datorită faptului că receptorii olfactivi din nas sunt conectați la amigdala cerebrală și la hipocamp. 

Prin urmare, expunerea la anumite miroturi ajută creierul să-și mențină agilitatea până la vîrste înaintată, aratău un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Irvine din California, publicat în revista Frontiers în Neuroscience, citată de medicoo.ro. Unele arome pot avea un efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive, susțin autorii săi, o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Irvine. 

Au fost analizați 43 de bărbați și femei cu vârste  între 60 - 85 de ani care au fost expuși la diferite parfumuri în tipul somnului. Rezultatele arată că aromaterapia îmbunătățește semnificativ performanțele cognitive și calitatea somnului.

Aromaterapia este o terapie complementară care implică utilizarea de uleiuri esențiale extrase din plante pentru a induce diferite efecte benefice în organism. Poate fi folosită într-o varietate de moduri:

  • prin dispersarea aromelor în aer cu ajutorul unor difuzoare speciale;
  • prin adăugarea câtorva picături în apa de baie caldă;
  • prin inhalarea directă.

Arome care stimulează creierul

În cadrul studiului, 20 dintre participanți au primit 7 tipuri de uleiuri esențiale cu arome intense de:

  • trandafir
  • portocală
  • eucalipt
  • lămâie
  • mentă
  • rozmarin
  • levănțică

Toți participanții au utilizat, pe rând, câte unul dintre aceste uleiuri. Ceilalți au primit uleiuri care aveau concentrații minime de arome. Cu ajutorul unui difuzor de aromaterapie, ei au parfumat casa timp de două ore, în fiecare noapte, pentru o perioadă de 6 luni. La debutul și finalul studiului, participanții au fost supuși la teste neuropsihologice prin care cercetătorii le-au evaluat memoria, învățarea verbală, planificarea și atenția distributivă. 

Răspunsurile furnizate de cei care au primit uleiuri esențiale cu arome puternice au fost semnificativ mai bune decât ale celor din grupul de control. Cercetătorii au calculat o îmbunătățire cu 226% a funcțiilor cognitive după expunerea la parfumuri. Toate aromele utilizate în cadrul experimentului au stimulat funcția cognitivă.

Investigațiile imagistice efectuate participanților au dezvăluit modificări importante în anatomia zonelor din creier responsabile de gândire și memorie. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri