Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele DĂUNĂTOARE ale alimentelor ultra-procesate asupra sănătății

Efectele DĂUNĂTOARE ale alimentelor ultra-procesate asupra sănătății

Alimentele ultra-procesate provoacă hipertensiune și inflamație la persoanele care suferă de boala ficatului gras nealcoolic, dar cresc și nivelul colesterolului , arată un studiu realizat de cercetători la Universitatea din Haifa, Israel, publicat în jurnalul Liver International.

Ficatul gras non-alcoolic este prezent la persoane obeze, diabetice. Este cea mai răspândită boală hepatică din lume, fiind prezentă, de exemplu, la circa 30% dintre adulții din Israel. Boala este provocată de alimentația nepotrivită și lipsa mișcării. 

Mâncarea ultra-procesată are valori nutriționale scăzute dar multe calorii. Acestea se vând ambalate, conțin aditivii alimentari și arome artificiale care măresc termenul de valabilitate și îmbunătățesc gustul. Conțiin zaharurii, uleiuri, grăsimi, sare, conservanți, etc. 

La cercetare au participat 789 de persoane, bărbaţi şi femei, dintre care 39% au fost diagnosticate cu boala ficatului gras. Rrezultatele arată că persoanele care consumă în cantități mari astfel de alimente au un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și hipertrigliceridemie. Totodată, se dublează riscul de a dezvolta a sindrom metabolic, respectiv glicemie mare, obezitate abdominală, niveluri crescute de lipide în sânge, hipertensiune arterială şi nivel scăzut de HDL.

''Rezultatele studiului vin în completarea studiilor anterioare care indică o corelaţie între alimentele ultra-procesate şi obezitate şi apariţia cancerului, diabetului şi bolilor de inimă. Rezultatele evidenţiază importanţa consumului de alimente preparate în casă şi alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi legume, fructe, seminţe, nuci, leguminoase, produse lactate neîndulcite, peşte, pui şi carne de vită neprocesată'', arată studiul.

Consumul de alimente ultra-procesate crește de 1,89 de ori riscul de apariţie a unor semne la nivelul sângelui ce sugerează o inflamaţie a ficatului gras şi 2,26 ori riscul de hipertensiune arterială. La fumătorii cu ficat gras riscul crește de 3,5 ori a semnelor care sugerează prezenţa fibrozei.
''Este o idee bună reducerea consumului de alimente şi băuturi care vin în ambalaje, gata pentru consum, inclusiv a produse de patiserie ambalate, gustări de diferite feluri, deserturi îndulcite pe bază de lapte şi, desigur, carnea procesată şi băuturile îndulcite. În schimb, este important şi benefic să se consume alimente proaspete, să se gătească acasă şi, desigur, să se mănânce multe legume, fructe, leguminoase şi cereale integrale. Acest stil de viaţă este benefic pentru sănătatea ficatului şi pentru sănătatea noastră în general'', precizează oamenii de știință.

Subiecte în articol: alimente procesate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri