Jurnalul.ro Ştiri Externe Elicopterele Rusiei luptă împotriva mercenarilor Wagner care se îndreaptă spre Moscova

Elicopterele Rusiei luptă împotriva mercenarilor Wagner care se îndreaptă spre Moscova

de Redacția Jurnalul    |   

Elicoptere militare rusești au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra unui convoi de mercenari rebeli care se îndreptau spre Moscova, după ce au cucerit peste noapte un oraș din sudul țării, potrivit Reuters.

Președintele Vladimir Putin a promis că va zdrobi o revoltă armată pe care a comparat-o cu Războiul Civil din Rusia de acum un secol.

Luptătorii din miliția privată Wagner a lui Evgheni Prigojin controlau Rostov pe Don, un oraș de peste un milion de locuitori, aproape de granița cu Ucraina, și înaintau rapid spre nord prin vestul Rusiei.

Un jurnalist Reuters a văzut elicoptere ale armatei deschizând focul asupra unei coloane înarmate aparținând Wagner care înainta pe lângă orașul Voronej cu transportoare de trupe și cel puțin un tanc pe un camion cu platformă. Orașul se află la mai mult de jumătate de drum de-a lungul autostrăzii de 1.100 de kilometri de la Rostov la Moscova.

Prigozhin, a cărui armată privată a purtat cele mai sângeroase bătălii din Ucraina, chiar dacă s-a certat timp de luni de zile cu conducerea, a declarat că a capturat sediul central al Districtului Militar Sudic al Rusiei din Rostov după ce și-a condus forțele în Rusia dinspre Ucraina.

În Rostov, care servește ca principal centru logistic din spate pentru întreaga forță de invazie a Rusiei, locuitorii se agitau, filmând cu telefoanele mobile, în timp ce luptătorii Wagner în vehicule blindate și tancuri de luptă își ocupau pozițiile.

Un tanc era prins între clădiri de stuc cu afișe publicitare pentru circ. Un altul avea „Siberia” mâzgălit cu vopsea roșie pe partea din față, o declarație clară a intenției de a mătura întreaga întindere a Rusiei.

În Moscova, pe străzi a existat o prezență sporită a securității. Piața Roșie a fost blocată de bariere metalice.

„Ambițiile excesive și interesele personale au dus la trădare”, a declarat Putin într-un discurs televizat, comparând insurecția într-un moment de război în străinătate cu revoluția și războiul civil din Rusia declanșat în timpul Primului Război Mondial.

„Toți cei care au pășit în mod deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecție armată, care au luat calea șantajului și a metodelor teroriste, vor suferi o pedeapsă inevitabilă, vor răspunde atât în fața legii, cât și în fața poporului nostru.

Un Prigojin sfidător a răspuns rapid că el și oamenii săi nu au avut nicio intenție de a se preda.

„Președintele face o greșeală profundă atunci când vorbește despre trădare. Noi suntem patrioți ai patriei noastre, am luptat și luptăm pentru ea”, a declarat Prigojin într-un mesaj audio. „Nu vrem ca țara să continue să trăiască în corupție și înșelăciune”.

Într-o serie de mesaje agitate în cursul nopții, Prigojin a cerut ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov, să vină să îl vadă la Rostov.

Capitalele occidentale au declarat că urmăresc îndeaproape situația din Rusia, care dispune de arme nucleare. Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden a fost informat.

„Aceasta reprezintă cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima vreme”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

„În orele următoare, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi esențială pentru modul în care se va desfășura această criză”.

Stăpânirea lui Putin asupra puterii ar putea depinde de faptul dacă poate aduna suficiente trupe loiale pentru a combate mercenarii, într-un moment în care cea mai mare parte a armatei ruse este desfășurată pe frontul din sudul și estul Ucrainei.

Insurecția riscă, de asemenea, să lase forța de invazie a Rusiei în Ucraina în dezordine, chiar în momentul în care Kievul lansează cea mai puternică contraofensivă de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

„Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune în toată regula”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj pe rețelele de socializare. „Și cu cât mai mult timp Rusia își menține trupele și mercenarii pe teritoriul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea pentru ea mai târziu”.

Prigozhin, un fost deținut și aliat de mult timp al lui Putin, conduce o armată privată care include mii de foști deținuți recrutați din închisorile rusești.

Oamenii săi au dus cele mai aprige lupte din cele 16 luni de război din Ucraina, inclusiv bătălia îndelungată pentru orașul Bakhmut din estul țării.

Timp de luni de zile, el s-a dezlănțuit împotriva conducerii armatei regulate, acuzând generalii de incompetență și de reținerea muniției pentru luptătorii săi. În această lună, el a sfidat ordinele de a semna un contract prin care își plasează trupele sub comanda Ministerului Apărării.

El a lansat aparenta revoltă vineri, după ce a afirmat că armata a ucis mulți dintre luptătorii săi într-un atac aerian. Ministerul Apărării a negat acest lucru.

„Suntem 25.000 de oameni și ne vom da seama de ce se întâmplă haosul în țară”, a declarat el, promițând să distrugă orice puncte de control sau forțe aeriene care îi vor sta în calea lui Wagner. Ulterior, el a declarat că oamenii săi au fost implicați în ciocniri cu soldații obișnuiți și că au doborât un elicopter.

Generalul-locotenent al armatei Vladimir Alekseyev a emis un apel video prin care îi cere lui Prigozhin să își reconsidere acțiunile.

„Doar președintele are dreptul de a numi conducerea de vârf a forțelor armate, iar dumneavoastră încercați să îi încălcați autoritatea”, a spus el.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: elicopter Rusia wagner
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri