Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce îi așteaptă pe români în 2025. Eliminarea facilităților fiscale în agricultură și alimentație

Ce îi așteaptă pe români în 2025. Eliminarea facilităților fiscale în agricultură și alimentație

de Redacția Jurnalul    |   

Aflați în campanie electorală pentru alegerile parlamentare și rezidențiale, politicienii promit că taxele nu vor crește anul viitor. Însă noul guvern va elimina facilitățile acordate angajaților din agricultură și alimentație în 2025, potrivit experților.

Sectorul agroalimentar a avut de suferit în ultimii ani din cauza numeroaselor schimbări fiscale, care de cele mai multe ori s-au revăzut la raft. Cei din industria cărnii spun că prețurile ar putea crește după alegeri, mai ales dacă vor dispărea facilitățile fiscale acordate angajaților din sector.

Ne-ar impacta cu 5 milioane de euro anul viitor. Doar partea de creștere de salarii, ca să putem menține nivelul de salarizare net actual, ceea ce vă dați seama că noi nu putem câștiga din productivitate. Deci asta ar însemna din nou inflație și măriri de prețuri. Deci, pentru noi, încă o dată, anul 2025 pentru noi este foarte important din perspectiva predictibilității afacerii noastre", spune Radu Timiș - director în cadrul grupului Cris-tim.

În prezent, România acoperă prin producție internă doar carnea de pui, cea de porc și vită omâncăm mai ales din import.

Nouă ne lipsește masterplan național prin care să întreprinde niște măsuri prin care producătorii români să fie protejați, politicile de preț pe care le practică retailerii în campaniile lor de privat label sau alte elemente de sine statale pe care nu le gestionează în acest moment Consiliul Concurenței vin anumite produse care defavorizează producătorii români", spune Octavian Păltănea - director în cadrul Carmastin.

Ce înseamnă programul InvestAlim

La nivel european, politicile ar trebui regândite și recalibrate. Nu mă bazez foarte mult pe cei care iau decizii, ci mă bazez enorm de mult pe deciziile mele care vor fi în concordanță cu ceea ce se va întâmpla, astfel încât compania mea să aibă un avantaj", spune Ioan Popa - director Transavia.

Pentru a veni în ajutorul producătorilor, românii, autoritățile vor să deruleze programe de sprijinire a procesării, cum ar fi așa-numitul InvestAlim, program ce oferă 50 de milioane de euro procesatori lor pentru a-și dezvolta capacitățile.

„Dacă în următorii 4 ani vom menține acest ren de investiții, vorbim de procesare. Cantitățile care vor fi produse în aceste unități de procesare, practic ne vor conferi locul întâi în sud-estul Europei ca și procesare", spune Florin Barbu - ministrul Agriculturii 

Guvernanții exclud creșteri de taxe după alegeri

„Toată teoria despre creșterea TVA, care pare foarte facilă din punctul meu de vedere economic, nu se justifică. Este o prostie, pentru că orice creștere, cum punct procentual a TVA-ului duce la creștere cu 0,5% a inflației, implicit ceea ce nu-și dorește nimeni", spune Radu Oprea - ministrul Economiei

Dezbatere Next Step 2025, care a adus laolaltă specialiști din industria alimentară și reprezentanți de la vârful Guvernului, a fost organizată de Antena 3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri