Într-o rezoluție aprobată de Parlamentul European în iunie anul trecut, UE solicita o strategie unificată pentru a accelera dezvoltarea și investițiile în energia geotermală. Potrivit rezoluției, reglementările naționale complexe, combinate cu procesele de autorizare consumatoare de timp, încetinesc dezvoltarea energiei geotermale. Pentru a aborda acest lucru, este necesară o strategie europeană pentru energia geotermală, începând cu cartografierea resurselor geotermale din UE, pentru a se asigura că toate datele subterane sunt adunate într-un singur loc și făcute accesibile publicului.
Europa produce 20 TWh/an din surse geotermale
Într-un raport recent al Consiliului European pentru Energie Geotermală (EGEC), citat de energypress.gr, la sfârșitul anului 2023, în Europa exista o capacitate de producere a energiei electrice geotermale de peste 3,5 GWe, repartizată în 143 de centrale.
La nivel global, instalații generează în total aproximativ 20 TWh/an, iar UE contribuie cu aproximativ 7 TWh/an. Dezvoltarea sectorului de energie geotermală rămâne foarte activ, cu aproximativ 50 de centrale geotermale aflate în diferite stadii de dezvoltare în Europa, iar Germania și Turcia se află în fruntea țărilor care dezvoltă aceste investiții. Există, de asemenea, un număr semnificativ de proiecte geotermale planificate în Italia, Franța și Croația, în timp ce piețele emergente, precum Spania și Grecia, vor începe să genereze energie din energie geotermală în viitorul apropiat. Incertitudinile de reglementare continuă să reprezinte o provocare pentru dezvoltatorii geotermali din UE
Se pregătește o alianță industrială
În timp ce domeniul geotermal a fost desemnat de legislația UE ca fiind eligibil pentru finanțare publică, punerea în aplicare a unor astfel de măsuri a fost amânată. Acest lucru este evident în special în țări precum Turcia și Italia. În același timp, se promovează lansarea unei alianțe industriale pentru energia geotermală și introducerea unui sistem armonizat de asigurare pentru atenuarea riscului financiar pentru sector. Raportul încurajează statele membre UE să dezvolte strategii naționale pentru energia geotermală, urmând exemplul Franței, Poloniei și Irlandei, care au elaborat măsuri politice specifice pentru a sprijini această sursă de energie regenerabilă.
Potențialul geologic al României
Explorarea resurselor geotermale a început în România în anii 1960. Peste 250 de foraje efectuate la adâncimi cuprinse între 800 și 3.500 de metri au indicat prezența resurselor geotermale la temperaturi de 40-120°C, arăta o analiză realizată de Federația Patronatului din Petrol și Gaze (FPPG). Cu toate acestea, pentru adâncimi mai mari, în jurul valorii de 4.500 de metri, gradientul ridicat de temperatură a fost confirmat de puțurile realizate în cursul operaţiunilor de căutare de hidrocarburi. Echiparea și exploatarea experimentală a peste 100 de foraje în ultimii 25 de ani a permis evaluarea căldurii exploatabile din aceste resurse geotermale. România se află printre primele cinci țări europene cu potențial de energie geotermală, în prezent fiind efectuate explorări în 24 de situri. Cu toate acestea, România dispune de un număr mult mai mare de surse subterane de ape geotermale. România are o capacitate totală instalată de energie geotermală de 150 MW, iar energia produsă este utilizată pentru încălzire. Costurile de exploatare sunt însă foarte mari, ceea ce face ca țara noastră să aibă doar proiecte izolate în domeniu. Călimănești (jud. Vâlcea), câteva localități din județul Timiș, orașul Beiuș (jud. Bihor), două cartiere din Oradea (jud. Bihor) și Pecica (jud. Arad) se numără printre zonele în care încălzirea este asigurată cu apă termală.
Ce spune Ministerul Energiei
Cercetările anterioare anului 1990 au relevat faptul că potenţialul resurselor geotermale cunoscute din România însumează aproximativ 7 PJ/an (cca. 1,67 milioane Gcal/an). Evidenţele din perioada 2014-2016 consemnează că din tot acest potenţial sunt valorificate anual sub forma de agent termic sau apă caldă între 155.000 şi 200.0000 Gcal, arăta Ministerul Energiei într-un draft al strategiei energetice cu perspectivă până în 2050. Proiectul strategiei identifica și o cauză pentru exploatarea redusă: costurile pentru săparea unei sonde de apă geotermală care sunt similare cu costurile pentru săparea unei sonde de hidrocarburi.
Apărem pe harta noilor investiții
Potrivit raportului EGEC, la sfârșitul anului 2023, existau 401 sisteme geotermale de încălzire și răcire (DHC) în Europa și 298 în statele membre ale UE. Aceasta corespunde la o putere termică de 6 GWth din capacitatea totală de încălzire și răcire geotermală instalată în 29 de țări. Opt sisteme noi au fost puse în funcțiune în această perioadă în UE, adăugând o capacitate de 33,9 MWth, iar alături de Finlanda, Germania, Țările de Jos și Slovacia, la acest capitol raportul amintește și România. Franța rămâne liderul capacității de termoficare geotermală în UE și pe locul doi în Europa, după Islanda. Există 316 proiecte aflate în derulare pe continentul nostru, care ar putea adăuga o putere termică de peste 744 MWth la capacitatea existentă de 5.608 MWth. Țări de vârf precum Germania, Franța și Țările de Jos continuă să exploreze noi resurse geotermale în zonele verzi.
Pompele de căldură geotermală prind tot mai mult
Vânzările de pompe de căldură geotermală (GHP) au ajuns la 154.300 de unități în UE în 2023, o creștere remarcabilă de 11,7% față de 2022. Stocul total de GHP în Europa a ajuns la aproape 2,32 milioane de unități până la sfârșitul anului 2023, din cauza preocupărilor privind securitatea energetică și accesibilitatea în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Suedia a fost pe primul loc cu 35.470 de instalații noi, reflectând o creștere de 26%. Germania a scăzut ușor cu 30.700 de vânzări, în scădere cu 1%, dar rămâne a doua cea mai mare piață din UE. Finlanda a înregistrat o creștere puternică cu 11.772 de unități adăugate, în creștere cu 24%. Aceste piețe de top au reprezentat 55% din vânzările totale. Planul RePowerEU, propus de Comisia Europeană în 2022, a stabilit un obiectiv de dublare a ratei actuale de dezvoltare a pompelor.
Avantajele energiei geotermale
Energia geotermală, un instrument pentru tranziția energetică Energia geotermală, este o sursă sigură de energie care funcționează continuu, la un cost fix, subliniază raportul. În plus, spre deosebire de alte tehnologii de energie regenerabilă, instalațiile geotermale nu necesită materii prime critice, cum ar fi pământurile rare, care sunt insuficiente în Europa. Energia geotermală este, de asemenea, inclusă în tehnologiile curate strategice în conformitate cu Regulamentul Net-Zero Industry Act (menit să reducă dependența Uniunii Europene de importurile de tehnologii necesare pentru a atinge țintele de net-zero până în 2050 – n.red), împreună cu panourile solare, turbinele eoliene sau pompele de căldură.
Dinamica pieței este în creștere
Piața globală a energiei geotermale este de așteptat să crească într-un ritm semnificativ între 2024 și 2032. Dimensiunea pieței globale a energiei geotermale va crește de la 7,9 miliarde USD în 2023 la 12,2 miliarde USD până în 2033, conform cercetării publicate de Spherical Insights & Consulting. Deoarece electricitatea geotermală este ieftină și de mare capacitate, este probabil ca piața să se extindă în perioada 2024-2032 peste aceste estimări. Deși proiectele de energie geotermală necesită investiții de capital semnificative, costurile lor de operare sunt scăzute și stabile. Costurile totale de instalare ale unei centrale geotermale includ explorarea și evaluarea resurselor. Cu toate acestea, costurile mari de capital pot împiedica creșterea pieței.
Europa va avea o creștere rapidă
Raportul EGEC mai notează că, în următorul deceniu, se așteaptă ca Europa să se extindă cel mai rapid pe piața energiei geotermale. Mai multe țări europene produc căldură din energie geotermală, în timp ce altele explorează potențialele aplicații ale acestei resurse regenerabile. Bulgaria a primit finanțare de la Fondul de Recuperare și Reziliență pentru a construi două centrale geotermale care să producă hidrogen durabil. El subliniază, de asemenea, că Grecia și Spania elaborează reguli naționale și cercetează potențialul energiei geotermale.
Americanii fac un studiu pentru București
Un laborator din cadrul Departamentului pentru Energie din Statele Unite va realiza în acest an un studiu din care să reiasă cum vom putea folosi resursele geotermale din subsolul Bucureștiului pentru a încălzi orașul. După ce va avea aceste informații, Electrocentrale București (ELCEN) va solicita fonduri europene pentru implementarea proiectului. Pe baza datelor puse la dispoziție de Elcen, studiul va fi realizat de un laborator din cadrul Departamentului pentru Energie al Statelor Unite, echivalentul Ministerului Energiei.