ENKIDU CU CĂRȚI ȘI FILME este un program de promovare a lecturii și filmului derulat în școli din Sectorul 3. Proiectul își propune să urmărească drumul pe care îl face un personaj de la momentul în care este o idee în mintea unui autor, cum ajunge să devină personaj, cum este pus în relație cu alte personaje pentru a putea crea o poveste. Spunem povestea cărții, un actor va citi câteva fragmente din carte, autorul și/ sau traducătorii vor povesti cum s-a creat povestea și/sau cum a fost ea tradusă.
Fiecare atelier de lectură este urmat de o proiecție de film - fie o ecranizare a cărții respective, fie o altă poveste cinematografică construită cu o tematică similară celei citite.
EPOCA MEA DE AUR este o poveste care începe în anul 1984 când Daniel - autorul și personajul principal al cărții - are 3 ani. Băiețelul își petrece timpul jucându-se și desenând (pasiunea lui), e lipsit de orice griji și e înconjurat de dragostea și protecția familiei - o copilărie fericită, liniștită, plină de muzica simfonică a concertelor de la Ateneu, de poveștile citite de bunici, de vizitele prin muzee alături de bunic, o lume care e percepută ca fiind din ce în ce mai gri în contextul comunismului anilor 80 - fără mâncare, cu lumina întreruptă, cu spitale nesigure și medici oportuniști, cu un dezastru de la Cernobîl care afectează întreaga Românie.
Daniel Horia lucrează la următorul volum al trilogiei în care va continua să rememoreze în cuvinte și desene amintirile - confesiuni pentru generațiile actuale de copii. Va citi, în premieră participanților la cluburile de lectură, fragmente din următoarele desene și va prezenta schițele benzilor desenate lucrate până acum.
Autorul locuiește în Spania, dar va participa online la întâlnirile și discuțiile cu copiii.
Prezentarea cărții va fi însoțită de filmul de ficțiune de scurt metraj CADOUL DE CRĂCIUN, regia Bogdan Mureșanu, film care a fost punctul de pornire pentru ANUL NOU CARE N-A FOST, producție ce a obținut la începutul lunii septembrie 4 premii la Festivalul de Film de la Veneția, aflat în cinematografe în această perioadă.
Scrisoarea unui copil pentru Moș Crăciun transformă seara într-o poveste de groază - cu umor, suspans, foarte bine scris și foarte bine regizat (peste 160 de premii internaționale, aflat pe lista de 10 scurt-metraje ale premiilor Oscar) filmul completează atmosfera comunismului trăită pin ochii și faptele unui copil.
ENKIDU CU CĂRȚI ȘI FILME are programate 35 de evenimente în următoarea perioadă în școlile din sectorul 3 și își propune să ajungă la minimum 1000 de copii.