Jurnalul.ro Special Anchete Enterocolite și nu toxiinfecții alimentare, pe litoral. Cum își bat joc autoritățile de hotelieri și de turiști

Enterocolite și nu toxiinfecții alimentare, pe litoral. Cum își bat joc autoritățile de hotelieri și de turiști

de Diana Scarlat    |   
O lună și jumătate de caniculă a însemnat, pentru turiștii de pe litoral sute de vacanțe stricate, internări la spital și familii disperate, pentru sănătatea copiilor. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a furnizat informații contradictorii și inexplicabile pentru o autoritate, care au bulversat mai mult familiile afectate de problemele de sănătate, pentru că s-a declarat oficial că există focare de toxiinfecție alimentară în mai multe stațiuni.
 

Spitalul de la Mangalia, unde au ajuns cei mai mulți pacienți, declară că nu a existat „absolut niciun caz de toxiinfecție alimentară, ci doar cazuri de enterocolită, la copii”, ceea ce înseamnă că problemele nu sunt generate de alimente stricate, ci de alți factori, cum ar fi apa mării. „În ultima lună nu am avut absolut niciun caz de toxiinfecție alimentară, ci aproximativ 80 de cazuri dde enterocolită. În privința problemelor adulților nu ne putem exprima, dar copiii au venit la noi cu enterocolită”, ne-a declarat un reprezentant al secției de Pediatrie de la spitalul din Mangalia.
 
 
 
Dezinformare prin omisiune?
 
 
 
Tot DSP Constanța a comunicat, săptămâna trecută, că bacteriile din apa mării se încadrează în limitele normale, pentru scăldat. Specialiștii autorității uită, însă, să precizeze că aceeași apă a mării nu este deloc în limitele normale, dacă în timpul scăldatului este înghițită apa, mai ales de către copii, care au imunitatea mai scăzută decât adulții. Astfel se explică de ce au ajuns sute de copii la spital și de ce zeci de familii au cerut banii înapoi de la hotelieri, acuzându-i de neglijență, după ce DSP a comunicat oficial că a descoperit focare de toxiinfecție alimentară, deși nimeni nu se poate exprima în acest sens în ziua în care bolnavii ajung la spital, înainte de a avea rezultatele probelor de laborator.
 
 
Analizele apei mării, date publicității de DSP Constanța, arată că în sudul litoralului, deşi există bacterii în apă, nu sunt depăşite limitele normale pentru scăldat. Astfel, cea mai curată apă de îmbăiere se găseşte la Cap Aurora unde nivelul de E.coli este între 51 şi 61 (100/100ml valoare de referinţă), iar de enterococi între 21 şi 49 (100/100ml valoare de referinţă). Urmează Neptun, cu valori la E.coli cuprinse între 57 şi 61, iar la enterococi între 19 şi 48. Despre Olimp, specialiștii de la DSP spun că apa din mare are valori admisibile pentru îmbăiere, respectiv E.coli între 58 şi 63 şi enterococi, între 35 şi 47, iar la Jupiter, rezultatele analizelor indică valori între 54 şi 61 la E.coli şi între 36 şi 42 la enterococi. În zona plajelor din municipiul Mangalia, apa mării prezintă valoarea 85 la E.coli şi 59 la enterococi, la 2 Mai, 68, respectiv 41, iar la Vama Veche, 73 şi 44.
 
 
 
Turcu' plătește...
 
La Venus, unde au fost cele mai multe cazuri de copii ajunși la spital cu vărsături și febră, analizele DSP au indicat un nivel al bacteriei E.coli între 77 şi 121, iar pentru enterococi, între 48 şi 96, iar la Saturn, avem E.coli între 84 şi 121 (100/100ml valoare de referinţă) şi enterococi între 43 şi 98 (100/100ml valoare de referinţă). În urma acestor rezultate, specialiştii DSP Constanţa au concluzionat că în apa mării, pe toate porţiunile prezentate, îmbăierea este permisă, dar nimeni nu a amintit de pericolul pe care îl reprezizntă înghițirea apei din mare, în timpul scăldatului, sau ce înseamnă să mănânci pe plajă, la ieșirea din apă, fără să te speli pe mâini. Reprezentanţii DSP Constanţa prelevează probe pentru analize săptămânal. Ultimele probe au fost luate în săptămâna 19-29 iulie 2016.
 
 
În exact aceeași perioadă, hotelul Mera Resort, din stațiunea Venus, a trebuit să dea banii înapoi câtorva zeci de familii, după ce DSP Constanța a dat un comunicat de presă intitulat „Focar de toxiinfecție alimentară la Mera Resort”. Practic, după ce au ajuns la spital primii trei copii cazați la Mera și alte 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, autoritatea statului a dat verdictul, în aceeași zi, înainte de a face analizele de laborator care să ateste că cei 15 turiști din 1.300 cazați zilnic la respectivul hotel ar fi ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, nu din alte cauze.
 
 
 
Neconcordanțe în cifre și în declarații
 
 
 
„Focar de toxiinfecție alimentară înseamnă că cel puțin 40% dintre cei care au consumat din mâncarea unui restaurant s-au îmbolnăvit imediat, așa cum se întâmplă la nunți, în tabere și în alte locuri aglolmerate unde se vinde mâncare. Trebuie să ținem cont de faptul că e vară, e caniculă, alimentele se pot altera foarte ușor, dar, pe de altă parte, nu avem obiceiul de a ne spăla pe mâini, mai ales copiii sau cei care servesc la masă și șterg mesele. Toxiinfecția alimentară este cauzată de un virus sau de o bacterie și nu trece fără tratament medicamentos”, explică Sorin Mierlea, președintele Asociației Nationale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPSR). Nici președintele ANPC nu poate accepta să se afirme că este un focar de toxiinfecție alimentară într-un loc, înainte de a veni rezultatele analizelor de laborator. „Se poate vorbi despre un focar de toxiinfecție alimentară dacă un număr mare de oameni este afectat, din aceeași sursă. Rezultatele nu se pot da pe loc, ci după ce se verifică toate analizele”, spune Bogdan Pandelică, președinte ANPC. Cu toate acestea, turiștii s-au ales cu vacanțe distruse, pentru că nu s-a făcut o informare corectă din partea autorităților, în timp ce unii dintre hotelierii acuzați pe nedrept le-au plătit integral sau parțial sejurul turiștilor care s-au simțit nedreptățiți de boală, considerând hotelurile vinovate de suferințele lor. 
 
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri