Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Epidemie de pesimism. Leul și afacerile cad

Epidemie de pesimism. Leul și afacerile cad

de Valentin Gros    |   

Leul se va deprecia față de euro pe parcursul unei perioade de un an, după cum anticipează 85% din respondenții sondajului Indicatorul de Încredere Macroeconomică, efectuat de organizația profesioniștilor în domeniul financiar CFA România. Valoriile medii estimate indică un curs oficial de 4,8626 lei/euro peste șase luni și de 4,9400 lei/euro peste 12 luni (la începutul lui martie 2021).

Cota medie pentru rata inflației, în intervalul martie 2020 – martie 2021, se cifrează la 3,67%.

Epidemia Coronavirus a adâncit pesimismul analiștilor financiari. Astfel, 55% din cei chestionați consideră că, în România, condițiile de business se vor înrăutăți în următoarele 12 luni, numai 10% cred că aceste condiții se vor îmbunătăți, și 35% sunt de părere că nu vor interveni schimbări. Așadar, balanța dintre cei cu viziune negativă și cei cu viziune pozitivă ne arată un minus de 45%. Cercetarea anterioară, din luna ianuarie, a relevat tot un minus, dar de numai 8%.

 

O diferență mare de percepție, de la lună la lună, a apărut la ocuparea forței de muncă. Dacă în ianuarie balanța era una pozitivă, de 8%, în februarie s-a ajuns la minus de 40%. Dintre subiecți, 50% văd o deteriorare și numai 10% o îmbunătățire la acest capitol, în următoarele 12 luni.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri