Jurnalul.ro Ştiri Externe Estimare ONU: India a devenit cea mai populată țară

Estimare ONU: India a devenit cea mai populată țară

Din trei oameni, unul este chinez sau indian. Aceasta este repartiția populației planetare în ultimii 70 de ani, însă noutatea vine din „competiția” directă: conform estimărilor ONU, pentru prima dată, populația Indiei a depășit-o pe cea a Chinei.

Calculele organizației mondiale se bazează pe informații administrative, anchete și trenduri privind fertilitatea și mortalitatea. Iar aceste calcule arată că India este locuită acum de 1.425.775.850 de persoane.

India nu are informații oficiale privind populația, pentru că recensământul care era programat în 2021 a fost amânat. În ceea ce privește China, ultimul recensământ a fost efectuat în 2020.

Chinezii vor scădea sub un miliard

Analizele arată că populația Chinei va începe să scadă de anul viitor, după ce în 2022 s-au născut 10,6 milioane de oameni - depășind cu puțin numărul deceselor. Potrivit ONU, populația chineză va continua să scadă și ar putea ajunge sub un miliard înainte de sfârșitul secolului.

Rata fertilității din India a scăzut, de asemenea, substanțial în ultimele decenii - de la 5,7 nașteri pe femeie în 1950, la două nașteri pe femeie în prezent. Este sigur că populația Indiei va continua să crească timp de câteva decenii. ONU se așteaptă ca populația să atingă vârful în jurul anului 2064, iar apoi să scadă treptat.

 5 + 1 în Consiliul de Securitate

Schimbarea clasamentului ar putea întări pretenția Indiei de a ocupa un loc în Consiliul de Securitate al ONU, care are cinci membri, printre care și China - notează BBC.

Pe plan intern, India se află în fața unor provocări serioase. Aproape jumătate din populația țării are sub 25 de ani, deci țara trebuie să creeze condiții pentru noi locuri de muncă, pentru a și profita de pe urma creșterii demografice. Centrul de Monitorizare a Economiei Indiene arată că doar 40% din populația activă lucrează sau vrea să lucreze. Cifrele sunt atât de mari și pentru că doar o femeie din 10 lucrează. Prin comparație, în China muncesc aproape 70% dintre femei.

O altă problemă este migrația internă masivă, de la sat la oraș. „Orașele noastre vor crește pe măsură ce migrația crește din cauza lipsei de locuri de muncă și a salariilor mici în sate. Le pot oferi orașele un standard de viață rezonabil? În caz contrar, vom ajunge cu mai multe mahalale și boli”, spune S Irudaya Rajan, expert în migrație la Institutul Internațional de Migrație și Dezvoltare din Kerala, citat de BBC.

 

Subiecte în articol: India China
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri