ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
Documentul - care costă zece lire sterline (12 euro) - este valabil doi ani, însă este necesar ca acesta să fie înnoit după schimbarea paşaportului. ETA permite un sejur de maximum şase luni în Regatul Unit.
Acest sistem, care priveşte călătoriile în cazul cărora nu este necesară o viză de intrare în Marea Britanie, se afla deja în vigoare pentru cetăţenii din Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).
Călătorii din 48 de ţări şi teritorii sunt de-acum vizaţi şi ei, inclusiv cei din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Israel, Japonia, Mexic sau Noua Zeelendă.
Începând cu data de 2 aprilie, cetăţenii unui număr de 30 de ţări europene - inclusiv ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Irlandei - vor fi obligaţi să obţină acest permis de călătorie. Ei vor putea începe să facă demersuri pentru a-l obţine începând de la 5 martie.
ETA este, de asemenea, obligatori atât pentru copii, cât şi pentru bebeluşi.
(sursa: Mediafax)