România riscă să intre într-o criză foarte mare dacă dobânzile la care se împrumută statul vor creşte cu 2 sau 3 puncte procentuale din cauză că pieţele percep deficitul bugetar ca fiind mare, a afirmat şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, care a precizat că vorbeşte în nume personal. Deşi avem una dintre cele mai mici datorii dintre toate statele UE, economia noastră este mică şi deci sensibilă la orice şoc, a explicat Rădulescu.
Economia românească are nişte date fundamentale care o ajută, cum ar fi faptul că datoria publică este încă în parametri modeşti faţă de restul Uniunii Europene, 35-37% din PIB, dar şi faptul că maturitatea medie a datoriei a crescut în ultimii cinci ani, a spus Rădulescu. Însă nu ne ajută faptul că deficitul bugetar este mare. “Ar trebui să avem deficitul bugetar undeva în zona unu şi ceva la sută. Pe acest deficit de unu şi ceva la sută se stabilizează şi scade în timp datoria publică, altfel ea creşte şi vine un moment... să nu uităm că suntem în momentul în care dobânzile sunt foarte mici pe plan internaţional, sunt încă foarte mici pe plan internaţional, dar dacă ele vor creşte cu două puncte, cu trei puncte, cu patru puncte, nu mai e acelaşi lucru”, a explicat oficialul BNR. Acum, defictul bugetar este aproape de 3%, deci dublu decât ar fi în varianta optimă.
"Recesiunea vine de obicei atunci când nu o aştepţi. Niciodată recesiunea în lume nu a venit atunci când fusese trâmbiţat «Vine recesiunea!». Nu. Totdeauna vine atunci când nu te aştepţi", a menţionat Eugen Rădulescu.
Ministerul Finanţelor a atras joi de pe pieţele financiare internaţionale 1,75 miliarde de euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două serii, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani lung şi cu o dobândă de 2,875% şi 600 milioane de euro cu maturitatea de 20 ani lung şi cu o dobândă de 4,125%. Vestea bună este că emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste 1,6 ori. Anterior acestei emisiuni, România a atras de pe pieţele externe aproximativ trei miliarde de euro, anul acesta, prin două emisiuni, în februarie şi în iunie.
Finanţele au atras în acest an de pe pieţele externe 4,75 miliarde de euro şi şi-au atins astfel nivelul plănuit de împrumuturi, de 4,5-5 miliarde de euro