Jurnalul.ro Ştiri Externe Eveniment în Strâmtoarea Taiwan înaintea discuțiilor dintre președinții Chinei și Statelor Unite

Eveniment în Strâmtoarea Taiwan înaintea discuțiilor dintre președinții Chinei și Statelor Unite

Strâmtoarea Taiwan a fost traversată, ieri, de portavionul chinez Shandong. Acesta a fost urmărit de un distrugător american. Evenimentul a avut loc înainte de convorbirea dintre președinții celor două țări, spun surse din Taipei, citate de Reuters.

''În jurul orei 10:30, CV-17 a apărut la circa 30 de mile nautice la sud-vest de Kinmen şi a fost fotografiat de un pasager dintr-un avion civil'', a spus sursa. 

Evenimentul s-a produs cu circa 12 ore înaintea convorbirii telefonice între președintele chinez Xi Jinping cu omologul său american, Joe Biden. 

Shandong este cel mai nou portavion al Chinei și a trecut, joi, prin apropierea insulei Kinmen, care aparține Taiwanului.

Totodată, nava USS Ralph Johnson, distrugător din clasa Arleigh Burke, a urmărit portavionul chinez. Acesta nu avea aviane pe punte și naviga către nord prin strâmtoare.
Și Taiwanul a trimis nave militare pentru a monitoriza situaţia.

Problema este spinoasă în regiune din cauza Taiwanului, revendicat de China și susținut neoficial de Statele Unite, care trimite armament în insulă.  Autoritățile de la Beijing și-au crescut prezența militară în zonă în ultimii doi ani. 


 

Subiecte în articol: Strâmtoarea Taiwan portavion shandong
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri