Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Evenimentele astrale UIMITOARE în iunie 2023: Luna Căpșună, solstițiul de vară și ploaia de meteoriți

Evenimentele astrale UIMITOARE în iunie 2023: Luna Căpșună, solstițiul de vară și ploaia de meteoriți

de Anastasia Paul    |   

Luna Căpșună, solstițiul de vară și ploaia de meteoriți vor dansa pe cerul lunii iunie.

Locuitorii emisferei nordice se bucură de cele mai lungi ore de lumină ale anului înainte de solstițiul de vară. Acum poate fi zărită chiar și o pată pe Soare dar cerul de vară poate fi uneori înnorat, astfel că unele evenimente cerești vor fi dificil de privit, potrivit popsi.com.

1 și 2 iunie - Marte trece prin clusterul de stele Beehive

Planeta Marte va trece printr-un grup de stele numit clusterul Beehive sau M44. Este situat în constelația Rac, iar Marte va apărea ca un rubin roșu, înconjurat de diamante strălucitoare.

Pentru a-l identifica pe cerul plin de stele, caută mai întâi planeta strălucitoare Venus. Cele două stele strălucitoare care sunt înșirate de o parte a lui Venus sunt Castor și Pollux din constelația Gemeni. Marte ar trebui să fie lumina roșiatică chiar deasupra lui Venus, Pollux și Castor.

Clusterul Beehive se află la circa 557 de ani lumină distanță de Pământ și găzduiește cel puțin două planete.

3 și 4 iunie - Luna Căpșună

Luna plină din iunie va atinge vârful de iluminare la 23:43 EDT, pe 3 iunie. Imediat după apus, privește cerul din sud-est pentru a vedea cum se ridică luna deasupra orizontului.

Numele Strawberry Moon nu este o descriere a culorii sale, ci o referire la coacerea căpșunelor. Timp de mii de ani, popoarele algonchine, ojibwe, dakota și lakota au folosit acest termen pentru a descrie o perioadă de mare abundență. Unii amerindieni din nord-estul Statelor Unite sărbătoresc Ziua Recunoștinței Căpșunelor pentru a arăta aprecierea pentru aceste fructe. 

Alte nume pentru luna plină din iunie sunt Luna de grădinărit, Luna nașterii, sau Luna râului.

21 iunie - Solstițiul de vară

Vara începe oficial în emisfera nordică la 10:58 AM EDT pe 21 iunie, care marchează Solstițiul de vară. Acesta este momentul în care soarele călătorește pe calea sa cea mai nordică. La solstițiu, Polul Nord al Pământului se află la înclinarea sa maximă de circa 23,5 grade față de Soare. Este, de asemenea, cea mai lungă zi din an, cu 16 ore de lumină în unele locuri din nord-est.

După 21 iunie, Soarele pare să inverseze cursul și să se întoarcă înapoi, spre sud, până la următorul solstițiu din decembrie.

27 iunie - Ploaia de meteoriți

Ploaia de meteori începe pe 22 iunie, dar este de așteptat să atingă nivelul maximîn jurul orei 7 PM EDT, pe 27 iunie. Ploaia de meteoriți se va observa chiar deasupra liniei orizontului.

Ploaia de meteoriți din iunie a fost creată de cometa 7P/Pons-Winnecke și se așteaptă să dureze până pe 2 iulie.

Cum să privești cerul

Mergi într-un loc întunecat, departe de luminile unui oraș și lasă ochii să se adapteze la întuneric timp de o jumătate de oră. Apoi, stai pe spate și lasă cerul de vară te uimească.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri